čtvrtek, června 03, 2010

Lightroom 3 prakticky

Při mé cestě do USA jsem se rozhodl provést s Lightroom 3 beta2 skutečně reálné testy. Tedy žádné laboratorní podmínky - opravdu jsem cca 2000 pořízených fotek importoval do katalogu LR3 a v ní je i dále zpracovával.

Dojmy jsou jasně pozitivní, zdůraznil bych následující:
Co se týče importu a práce s popisky/klíčovými slovy, tak jsou tam sice jasná zlepšení, ale objektivně spíš nekritická - aktuální LR2 mě nijak nevadila. Nicméně když už je nová verze, tak je dobře, že je lepší komfort práce i zde.
Poměrně zásadní jsou ale zdokonalení kolem úpravy (modul develop). Co je asi nejvýraznější je redukce šumu - při této akci jsem poměrně často fotil při ISO3200, 6400 a výjimečně i 12800 a možnosti pro "kultivaci" výstupu jsou proti LR2 lepší zcela propastně, tady opravdu není co porovnávat. Zajímavé jsou i vícebodové křivky, ale to se teprve musím naučit, zatím mě to v jistém smyslu spíš obtěžovalo, to je ale určitě spíš můj problém, časem to využiju. Příjemná je možnost přidání "filmového" zrna.
Korekce objektivů zatím v beta2 v plném rozsahu není, ale tady jsem malinko opatrný - to pojetí kalibrace objektivů u Adobe, kdy zjevně dost spoléhají na "lidovou tvořivost" může být i trochu zavádějící - minimálně asi dá nalezení vhodných kalibrací víc práce než třeba u DXo.
Úplně jsem naproti tomu nepochopil úpravy v exportech - LR3 má nyní samostatnou kategorii "publishing services", ale ta se v principu (aspoň co jsem mohl zkusit) nijak neliší od klasických pluginů pro export a přijde mi, že to spíše zamotává než že by byla na něco dobrá. Ale možná jsem něco nepochopil nebo to beta2 prostě nemá dotaženo.
Rozšířeny jsou ale možnosti pro tisk, to se asi hodit bude.

Celkově vzato hodnotím LR3 hodně kladně - už v současné beta 2 je z hlediska reálné práce o slušný kus před LR2 a zcela jistě se omezí počet situací, kdy bude nutno LR opustit a editovat v jiném programu - pro mě je to jasný klad. Co mi proti Apple Aperture připadá jako asi největší zaostání je geotagging - integrace modulu Places v Aperture je téměř dokonalá, LR tady nemá co nabídnout. Možná jen zatím?...


Žádné komentáře: