pondělí, prosince 04, 2006

Tréning musí být :-)

V neděli jsem se stavil u Vltavy okouknout vodní ptáky. Účel byl tentokrát ryze cvičný - jednak jsem si chtěl procvičit ostření na pohyblivé cíle a za druhé jsem si potřeboval před odletem do Kostariky aspoň jednou ověřit zbrusu nový fotobatoh. Musel jsem vypadat jak dobrý magor a to ještě naštěstí nemohl nikdo vidět, kolik krámů bylo nacpáno uvnitř, ale prostě jsem to musel vyzkoušet s plnou zátěží. Ale co, bylo to nutné a tak není co řešit, vypadá to slibně.

Jinak jsem u Vltavy kromě běžných kachen, racků, labutí a lysek viděl a nafotil i první trochu vzácnější exemplář - párek poláků velkých. Zatím je ale na vzácnější druhy brzy, podle mých zkušeností se do Prahy stahují až později v zimě. V loňském roce byli k vidění i poláci malí, některé potápky a rovněž větší druhy racků (myslím v centru Prahy, na okrajích jsou k vidění i další druhy vodního ptactva). Takže v lednu či únoru mohu vycházku s tímto cílem jen doporučit.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Omlouvám se, jestii jsem hnidopich, ale polák velký rozhodně není vzácná kachna!! :-)

Podle informací tam teď měl být jeden morčák bílý - a prý probíhá "úprava" břehových porostů.
Jinak souhlas - hlavní podíl vzácnějších kachen na nezamrzající vody přiletí až s mrazy, což je letos otázkou kdy přijdou :-(
Zdraví (a dobré světlo v Kostarice) přeje Ivan Mikšík (natureblink.com)

fotozona řekl(a)...

To je spíš blbá formulace - já neměl na mysli obecně vzácný druh, spíš jde o to, že se přímo v Praze (rozuměj uprostřed "betonu", tam není o porostech ani řeči) dlouhodobě objevují ty kachny, labutě, lysky a racci, ale v posledních letech se objevují i jiné druhy, které jsem dřív nevídal. Polák velký je asi tak nejčastější, co mě ale minulý víkend zaujalo bylo chování zmíněného páru - poláci nebývali tak "oražení" jak běžné kachny a lysky, ale tento párek jo - fotil jsem je snad na 2,5 metru přímo v hejnu krmících se kachen. No uvidíme co se ukáže až (jestli) uhodí mrazy...

Anonymní řekl(a)...

Abych ještě upřesnil poláka velkého - běžně u nás hnízdí, i když jeho počty klesají. Odhad pro období 2001-2003 byl 9000-17000 párů v ČR. Na Vltavě je v zimě běžně k zastižení (i když samozřejmě kachen divokých je o dost víc :-)).

Ivan Mikšík (natureblink.com)

Anonymní řekl(a)...

No, teď koukám, že jsme se v komentech minuli o minutu ;-)

Tradičně se v zimě výborně poláci (hlavně velcí, ale i chocholatí) fotili na nábřeží mezi železničním a Palackého mostem. 2.5 m není problém ;-). Letos jsem tam ještě nebyl, čekám na větší zimu (a jsem zvědav, jaké to tam bude po provedených opravách a dalším přílivem ukotvených lodí).

IM