středa, prosince 06, 2006

Končí lab ČTK

Docela hodně nepříjemná zpráva pro příznivce analogu a hlavně diáků - podle všeho na konci tohoto roku končí populární laboratoř ČTK v Opletalově ulici.
Popravdě žádná radost - i když pominu ryze osobní fakt, že do Opletalky jsem to měl asi tak nejblíže, tak to přináší i obecnější otázky. Pokud se totiž nemýlím, tak nyní už udělají v Praze E6 proces pouze na dvou místech - v Ultralabu v Eliášově a pak v Thalia Picta. A to ještě se v případě Ultralabu při vší úctě k němu nemohu zbavit pocitu, že E-6 spíš běží setrvačností na poměrně starém stroji Noritsu, systematicky se tomu věnuje asi jen ta Thalia. Přirozeně je labu ČTK škoda i v jiných ohledech, ale u diáků mi připadá její konec nejnepříjemnějsí.

Nevím, vezu teď s sebou na fotoexpedici docela slušnou hromádku diáků s cílem jednak je smysluplně spotřebovat a za druhé si přece jen znovu ověřit rozdíly filmu a digi s cílem případně analogové focení trochu oživit (byť spíše na středoformát). Jenže jestli to takhle půjde dále, tak vlastně na výsledku nebude záležet - za chvíli to nebude kde zpracovávat nehledě k tomu, že cena už teď vyšplhala na 120 korun za film (plus příplatky za celkem často požadovaný push/pull). Obávám se, že s postupným koncem konkurence v tomto oboru a postupným posunem mezi věci pro pár "fajnšmekrů" cena ještě dále poroste.
No, každopádně je o čem přemýšlet...

Poznámka závěrem - výše uvedené se přirozeně týká stavu v Praze. To že nijak nekomentuji stav jinde nemá nic společného s nějakým pragocentrismem, stav v jiných místech znám ale pouze omezeně. Vím pouze o možnosti zpracovat E-6 s využitím sítě Fotolabu, je to ale sběrna s delší dobou zpracování bez možnosti push a podle mě lehce spornou kvalitou, zas na druhé straně je o něco příznivější cena. Pokud máte nějaký dobrý námět na ověřeného zpracovatele, tak to bez obav napište do diskuse, může to být pro někoho dalšího přínosné.

Žádné komentáře: