pátek, listopadu 03, 2023

7artisans 7,5mm F2,8 II fisheye pro MFT


Článek popisuje zkušenosti s levným rybím okem od firmy 7artisans ve spojení s MFT Olympusy. Hned v úvodu malé varování - stejný objektiv je dostupný i pro APS-C přístroje, například Fuji X, ale zkušenosti v tomto článku budou přenositelné jen částečně, viz další popis. Primární určení článku je ale skutečně pro MFT snímače…

Klasický disclaimer - objektiv je můj vlastní, zakoupený navíc na Aliexpresu, vazba s jakýmkoli prodejcem je tedy naprosto nulová…


Obecný popis

Principy rybího oka jsem již popisoval v článku o Meike 3,5mm. Nyní hodnocený 7artisans 7,5mm je narozdíl od Meike 3,5mm rybí oko schopné vykreslit celé obrazové pole s úhlem záběru 190 stupňů. Ale pozor - toto se týká APS-C formátu! U MFT verze se na odlišnost nijak neupozorňuje, ale je jelikož je objektiv identický, tak je formát oříznutý a úhel záběru je ve skutečnosti jen cca 145 stupňů, tedy spíše ultraširokoúhlý objektiv než klasické rybí oko. To přináší výhody i nevýhody a je pro hodnocení zásadní, proto od této vlastnosti začínám…


Parametry jsou následující:

Ohnisková vzdálenost:       7,5mm

Úhel záběru:                        190st, reálně ale cca 145st

Hmotnost:                            265g

Minimální zaostření:           15cm od roviny snímače (cca 5cm od přední čočky)


Mechanické provedení

Nejprve varování - článek je o verzi II, která je proti první verzi vylepšená opticky i mechanicky. Pozor na to, rozdíl je poměrně významný, takže pokud narazíte na recenze či videa, dejte pozor na verzi, ta pro v1 mohou být zavádějící. Tohle se týká i bazarových nabídek - opět je to dobré rozlišit.

K provedení - za mne je opravdu výtečné. Objektiv je celokovový a nenapadá mne, co bych mu vytknul, opravdu pěkné. Dost slušně je vyřešena i častá bolest rybích ok, kterou je krytka, tady je vyřešena pěkně (mimochodem tohle je zrovna jedna z odlišností proti první verzi).

Clonový kroužek je řešen “bez klikání”, to je pro mne nevýhoda, ocení to spíše filmaři. Chod ostření je v pořádku, není co vytknout. I když tedy jeden zajímavý postřeh v 7artisans jako celku - je trochu hloupé, že clonový kroužek se točí přesně opačně (ve smyslu přidat-ubrat clonu) než třeba u 7artisans 50mm F0,95, tady bych tedy čekal, že by si to výrobce mohl držet jednotně.

Parodoxně mi možná přijde provedení solidní až moc, objektiv by mohl být i lehčí, je to přeci jen spíše doplňkové sklo, kde bych do jisté míry preferoval menší hmotnost i za cenu většího podílu plastů. Ale tohle není klasická kritika, spíš obecnější zamyšlení.


Optická kvalita

Objektiv je složen z 11ti čoček v 9ti skupinách, dvě z čoček jsou v ED provedení. Nutno říci, že mne moc nenapadá, co optické kvalitě vytknout, ve spojení s MFT je výsledek slušně ostrý i v rozích již při cloně 2,8, při 4-5,6 už není vůbec co řešit. Objektiv nemá problém ani s vinětací a aberací, vše “v normě”.

K diskusi je spíše celková využitelnost. Jak jsem uvedl v úvodu, tak to vlastně není úplně rybí oko, diagonální úhel záběru je jen něco přes 140st, tedy jen o něco více než nabízí výborná Laowa 6mm, nicméně je to rybí oko v tom, že se nijak výrazně nebrání zkreslení. Ve výsledku v řadě případů zjistíte, že se tento objektiv dá použít jako zcela běžný hodně širokoúhlý objektiv a na výsledku si vůbec neuvědomíte, že fotíte rybím okem, nicméně v jiných případech zkreslení vyskočí hodně nahoru a rybí oko se opět připomene. Viz ukázky dále, snažil jsem se dát několik příkladů z praxe.

Objektiv nemá úplně optimální minimální vzdálenost zaostření, 15cm není na pohled mnoho, ale pro různá “makra” s rybím okem by se sneslo méně, viz Meike 3,5mm, které ostří už asi 5mm od přední čočky.


Celkové hodnocení a alternativy

Příklad snímku,
kde už zkreslení roli hraje.
Při hodnocení neustále narážíte na zmíněnou dvojakost - rybí oko je to “tak napůl”. To je někdy výhoda, ale někdy nevýhoda.

Výhodou je, že za celkem směšnou cenu (u mne 3750 korun) získáte objektiv, který někdy i plně nahradí Laowu 6mm v roli ultraširokoúhlého skla. Náhrada to není dokonalá, ale cena je 3-4x menší, což může leckdy nedostatky zcela převážit.

Jako rybí oko může také dobře posloužit, ale přeci jen se nevyrovná plnohodnotným sklům pro MFT se úhlem záběru doopravdy 180st jako Samyang 7,5mm F3,5 nebo originál Olympus 8mm F1,8. Ty ale zase jsou spornější jako univerzál - prostě něco za něco…

Tady se prostě musí každý rozhodnout podle svých potřeb, jednoznačná odpověď není.

Sám za sebe ale musím říct, že jsem s tímto objektivem poměrně spokojený právě díky jeho univerzálnosti a možnosti použít i jako běžný širokoúhlý. Nefotím takto dost často na to, aby se mi vyplatila Laowa 6mm F2 a tak asi v mé výbavě ještě nějakou dobu zůstane.


Tyto snímky se pro změnu nijak
zvlášť neliší od víc širokoúhlého skla,
efekt rybího oka mizivý.


Žádné komentáře: