sobota, února 27, 2021

Meike 3,5mm f2,8 pro MFT, aneb oko Sauronovo


Meike 3,5mm f2,8

Existují objektivy velmi seriózní, u kterých řešíme všechny detaily počínaje rozlišením a konče třeba rychlostí autofokusu. Pak ale také máme objektivy, které se takto vážně neberou a jejich cílem je naopak ukázat skutečnost v méně obvyklé formě. 
Klasickým zástupcem této skupiny je Circular fisheye, tedy česky rybí oko s kruhovým obrazem, článek se zabývá právě objektivem z této skupiny.

Trocha teorie

Nejprve citát z Wikipedie:

Rybí oko je ve fotografii typ širokoúhlého objektivu, jehož čočka má záběr s velmi širokým úhlem a záměrně velkým soudkovým zkreslením. Objektivy tohoto typu mohou zobrazit najednou úhel až 180°, ale někdy i 220°. 

Podstatný je konec první věty - rybí oko je zkrátka a dobře širokoúhlý objektiv, který se ale ve svém návrhu vůbec nezabývá korekcí soudkového zkreslení. To umožňuje vyšší zorný úhel, ale právě za cenu zkreslení.

Rybí oka oka existují ve dvou variantách.  Obvyklejší je tzv. fullframe fisheye, které vykreslí celé pole filmu/snímače, cenou je ale přirozeně ořez části záběru. Tato rybí oka se typicky navrhují s úhlem záběru 180 stupňů, míněno ale diagonálně z rohu do rohu. Na šířku už je ale úhel záběru “jen” někde u 145 stupňů, na výšku jen něco přes 90 stupňů. Takto řešené rybí oko se dá za jistých okolností použít i jako víceméně plnohodnotná náhrada běžného širokoúhlého objektivu (často cenově výhodnou), ale úhel záběru přeci jen není vyloženě extrémní.

Existuje ale také druhá varianta, kterou je kruhové rybí oko (circular fisheye), které vykreslí na snímači opravdu kruh, který zobrazí plných 180 stupňů, ovšem existují i návrhy, které zvládají 200 či 220 stupňů (ano, opravdu fotí i “dozadu”, nejde o překlep). Výsledkem je obraz, který již si na běžný širokoúhlý objektiv už ani nehraje a je od začátku míněn spíše pro speciální účely (snímek celé oblohy, studium mraků, VR) či jako efekt.


Výběr pro MFT

U circular fisheye je nutné mít konstrukci skutečně přizpůsobenou formátu (FF/APS-C/MFT), pokud by obrazový kruh byl příliš velký, bude nahoře a dole oříznut, pokud malý, nebude využito rozlišení snímače. Jelikož mne objektiv tohoto typu zajímal pro Olympus se snímačem MFT,  byl výběr poměrně omezený, v první chvíli jsem si dokonce myslel, že je aktuálně na trhu jediný - Laowa 4mm f2,8. O koupi tohoto objektivu jsem vážně přemýšlel, ale při výzkumu jsem narazil na některé drobné problémy, které mne mírně odrazovaly (bude popsáno později). Pak jsem ale zjistil, že přeci jen existuje ještě jedna možnost, kterou je Meike 3,5mm f2,8. Tento objektiv se z nějakého důvodu v ČR vůbec v nabídce nevyskytuje, lze ho ale koupit i v ráci EU například na amazon.de. Vlastnosti podle popisů na internetu vypadaly přijatelně a cena je proti Laowa 4mm o dost nižší, proto jsem ho posléze právě na německém Amazonu zakoupil. Doruručení bylo zcela bezproblémové a lze přejít k popisu zkušeností. 
Poznámka - podle všeho v době, kdy už jsem objektiv měl, se přeci jen začal prodávat i v ČR, například Fotoškoda.


Vlastnosti objektivu

Trocha specifikací:

Ohnisková vzdálenost         3,5mm

Úhel záběru                          220 stupňů

Hmotnost                             190 gramů

Nejmenší vzdálenost           9,5cm (3,5mm od přední čočky!)

Konstrukce                         10 čoček, 7 skupin


Objektiv je plně mechanický, tedy pouze ruční ostření a ruční nastavení clony. Provedení je převážně kovové, v tomto nemám co vytknout. Trochu bych kritizoval ovládání clony, které je zcela plynulé, lepší by bylo “cvakání” třeba po půl EV, ale není to nic zásadního. Více se kritizuje provedení krytky, ale popravdě s tím jsou u rybích ok potíže skoro vždy a s tou u Meike 3,5mm se dá naučit (základem je nasazovat ji přesně rovně v ose objektivu).

K provedení asi není co dodat, slušné i obecně, s ohledem na cenu spíš velmi dobré, není co řešit.


Praktické testy

Klasika - nohy dole v záběru

Po nasazení objektivu následuje lehký šok, tohle je fakt HODNĚ široký záběr. Meike umí 220 stupňů úhel, což je u běžných skel rekord (Laowa 4mm “jen” 210st). Rovnou dodávám, že absolutní rekord to není, ten drží skla firmy Entaniya z řady HAL250, které mají úhel záběru 250st, ale to již je velmi speciální optika spíše pro film a VR, mimochodem verze pro MFT váží 1,6kg a na cenu se lépe neptat :-)

Zpátky k Meike - rychle zjistíte, že se do obrazu pořád něco plete - prsty, nohy fotografa, u některých těl se dokonce může na okraji objevit i grip fotopřístroje. Mimochodem grip v záběru je právě vážným argumentem proti Laowa 4mm, ta je menší a tak se grip objeví zcela běžně, Meike je vysunuto víc do předu a tak je grip v záběru jen když je opravdu velký a i tak to není výrazné.

Při focení lze víceméně zapomenout na EVF, aby se nic nepletlo do záběru, chce to fotit přes displej s natažením rukou před sebe (a ideálně ještě v předklonu, ať se nepletou nohy). Tohle myslím vážně - 220st FOV je prostě něco, co člověk plně pochopí až po vyzkoušení a že na prvních pokusech budou běžně v záběru nohy je téměř jistota.

Vykreslený kruh na MFT snímači je také perfektní - maximum, které se vejde, ani více, ani méně. Tohle je druhá výhoda proti Laowa 4mm, která má kruh o trochu větší, takže je nahoře a dole nepatrně oříznutý.

Rovnou jednou doporučení - u přístrojů se stabilizací v těle (IBIS) je nezbytně nutné nastavit správnou ohniskovou vzdálenos, při špatné bude IBIS spíš škodit a navíc se objeví i ořez obrazového kruhu!


Kvalita obrazu


Při správném zaostření (není problém při použití “lupy”) je obraz ve středu pole velmi slušně ostrý. A slovo ostrý míním jako opravdu ostrý ne “ostrý na poměry extravagantního skla”, tady jde o plnohodnotnou optiku. U krajů ostrost plynule klesá, ale není to problém. Laowa 4mm je podle testů zhruba stejná ve středu pole, ale lepší na “krajích kruhu” - pro efektní kruhové snímky je to asi dost jedno a rozostření u Meike může být i kladem, Laowa by byla lepší, pokud by se fotky třeba pro VR softwarově “rovnaly”. 

Střed je ostrý i s plně otevřenou clonou, na okrajích je optimum někde kolem clony 8.


Výřez z fotografie výše - 100%
Objektiv kupodivu nemá nijak velkou vinětaci - přirozeně okraje snímku jsou zcela černé, ale v rámci obrazového kruhu je expozice docela vyrovnané. To samé je u aberace - zbarvený je obvykle okraj obrazu, ale v jeho rámci není nijak tragická. 

Objektiv má velkou hloubku ostrosti, ale zároveň paradoxně neuškodí si s ostřením trochu pohrát - při otevřené cloně zaostřit střed pomocí lupy co nejpřesněji, když se pak přicloní, bude výsledek výborný.
Počítejte také s tím, že při úpravě fotek dojde obvykle na Photoshop - při vytažení stínů začne obvykle vypadat blbě “černá” část snímku, což je pak třeba napravit kruhovou maskou . Snadné, ale přímo v RAW konvertoru to obvykle nedáte…


Celkové hodnocení

Nemá cenu se příliš rozepisovat, objektiv dělá co má a využití záleží jen na fotografovi. Pokud je cílem získat kruhové obrazy pro “ozvláštnění”, tak je Meike 3,5mm pro MFT nejlepší volbou. Laowu 4mm by dávalo smysl upřednostnit při požadavku na nějakou atypickou úpravu (rovnání, VR, 360st panorama), jinak mi ale přijde spíše horší a jelikož je zároveň dražší, tak je volba Meike jasná.
Za mne spokojenost, ale zároveň otevřeně dodávám, že to je ve své podstatě “děsná blbost”. Ale kdo si hraje nezlobí :-)


Žádné komentáře: