neděle, července 23, 2023

Lightroom na iPadu - aneb “good, bad and ugly”



Je možné vyrazit na fotoakci pouze s iPadem místo notebooku? A jaká to přinese omezení (či naopak klady)?

Definice vstupní situace

U článku tohoto typu pokládám za nutné hned v úvodu rozebrat požadavky a předpoklady, ze kterých vychází. Je totiž zcela reálné, aby se našly dvě hodnocení s diametrálně odlišnými závěry, ale přitom obě velmi seriózně napsané - důvod rozdílu bude právě v jiných požadavcích…

Situace u mne vycházela z toho, že fotky zpracováván v Adobe Lightroom Classic a při cestách jsem vozil vesměs MacBook Air M1 (knihovna fotek na externím rychlém SSD). S touto sestavou jsem byl z funkčního hlediska vesměs spokojen, nicméně úplně ideální nebyla hmotnost a rozměry. Jistě, nic co by bylo problémem vozit, ale přeci jen to již vyžaduje plnohodnotný fotobatoh a například do brašny PD Sling 6l se notebook prostě nevejde. Navíc hmotnost nebyla problém ve smyslu cesty do hotelu, ovšem pokud by člověk chtěl notebook mít u sebe celý den, tak pak to již nebylo tak jednoznačné. Jako možná alternativa se nabízelo právě použití moderního tabletu. Jelikož se v mé výbavě objevil iPad i z jiných důvodů (nesouvisejících s focením), tak jsem se rozhodl ho důkladně otestovat pro potřeby fotografa při dvou týdenních dovolených, na které jsem vyrazil pouze s tabletem, notebook zůstal doma.

Představa byla taková, že použiju Lightroom pro iPad, abych mohl na místě projít fotky, vyřadit nepodařené a u slušných případně provést běžné úpravy. Po návratu domů jsem pak předpokládal synchronizaci do “domácího” LR Classic a naopak smazání z cloudu.


Několik poznámek k použitému tabletu

Použil jsem Apple iPad Air poslední generace s CPU M1 a 256GB úložištěm. Tento tablet je výkonově shodou okolností defacto identický s notebookem, který užívám na cestách - Apple Silicone M1 je patrně stejný, obě zařízení mají 8GB paměť. Displej je u tabletu menší - 10,9 palců, ale rozlišení se příliš neliší (tablet 2360x1640, notebook 2560x1600), podobná je i barevná věrnost. K dispozici je USB-C port s rychlostí a vlastnostmi na úrovni USB 3.1, tedy 10Gbps). Hmotnost holého tabletu je 461g, tedy téměř 3x menší než u MB Air, vesměs ale bude třeba počítat i s nějakým pouzdrem, takže bych u hmotnosti mluvil spíše o polovině, třetina by byla nadsázka. Každopádně ale úspora to je a menší rozměry navíc hodně rozšiřují počty použitelných brašny. Typicky u různých street brašen je poměrně běžné, že se do nich vejde 11inch tablet, ale 13-14inch notebook už ne.

Instalace Lightroom a Photoshopu pro iPad (součást mé běžné licence pro LRc) proběhla bez problémů, komunikace s čtečkou paměťových karet také (funkční je i přímé propojení s OM-1 kabelem). Proto bylo možné vyrazit na zkušební akci a pokusím se shrnout postřehy v duchu parafráze mého oblíbeného westernu :-)


To dobré

Musím říct, že mne docela nadchl komfort při prvotní kontrole a třídění fotek. Po importu do LR z karty lze procházet - odezva je opravdu velmi rychlá, celkem nesporně rychlejší než u stejně osazeného notebooku (je patrné, že u iPadOS je výkon plně využit na aktivní aplikaci). Subjektivně bych řekl, že odezva tak asi odpovídá mému druhému notebooku s M1pro a 16GB paměti, což už přitom spadá do docela vysoké kategorie. 

Označení pro vyřazení je  vertikálním
pohybem v pravé části fotky. 
V levé části se obdobně přiřazují 
hvězdičky.
Co je ale ještě lepší (a tohle mne překvapilo a zároveň potěšilo) je i perfektní ergonomie při třídění - gesty se přechází mezi fotkami a dalším pohybem se nastavuje klasifikace fotek pro následné promazání. Kdybych dělal žebříček, tak asi vyhraje klasický Mac s připojenou konzolí Loupedeck, ovšem na druhém místě by byl iPad, notebook s myší či trackpadem skončí až za ním. A na cesty by Loupedeck vozil málokdo, takže tím lépe pro iPad.

Druhá bomba je případná retuš s použitím funkcí jako heal či remove - pokud se použije “tužka” Apple Pencil, tak je v tomto případě iPad jasný vítěz. Možná by klasický počítač vyhrál po připojení grafického tabletu s perem, ale to jsme opět u atypických periférií “na doma”, na cesty by to tahal málokdo.

Vůbec nejsou špatné ani běžné úpravy pomocí “tahátek” v menu LR - při použití Pencil to je snad i příjemnější než na notebooku. Tady bych ale vítěze nevyhlašoval, bude to individuální, některé věci jdou na notebooku navíc urychlit přes klávesové zkratky atd. Každopádně ale tablet obstál.

Ovládací prvky základních úprav
se od desktopu příliš neliší. 
Možnosti masek jsou rovněž
plnohodnotné.

To horší

Když o tom tak přemýšlím, tak vlastně iPad a LR na něm nemá moc věcí, které bych řadil do “střední třídy”, tedy horší než na klasickém OS, ale zase ne o tolik, aby to už spadlo až mezi “špatné”.

Samozřejmě se najdou sporné body. Třeba u základních úprav fotky jsem sice chválil, ale například práce s histogramem (blacks/whites) je o něco slabší. Obecně je proti notebooku méně komfortní i workflow pro stahování fotek z karet - je to tedy možná lepší, než bych u tabletu čekal, ale plnohodnotnému OS se to zkrátka nevyrovná. Ideální není ani podpora pro popisování fotek, tady je ergonomie bez klávesnice horší nesporně.

Ale toto vše spadá do kategorie “očekávaného chování”, leckdy spíše “lepší, než jsem se obával”.

Pojďme tedy rovnou do té horší části, tedy věci vyloženě špatné.


To špatné

Hlavní problém je v tom, že na tabletu zkrátka nejsou některé programy či funkce dostupné vůbec a bohužel to místy docela vadí. Zkusím to seřadit podle “omluvitelnosti”, nejprve tedy věci, které sice nepotěšily, ale daly se čekat, pak ale dojde i na některé položky, které mne fakt vytočily…

Na iPadu přirozeně chybí některé programy třetích stran, v mém případě jde především o DXO PureRAW a Topaz PhotoAI. Přirozeně tedy nelze v terénu provést ty části workflow, které toto používají. Je to ale jednak očekávaný stav a za druhé mi to v praxi zas tak moc nevadí, primární probrání fotek to ovlivní minimálně (a o to mi na iPadu jde především).

Bohužel mi ale jisté zklamání přinesly některé limity přímo v Adobe Lightroom for iPad. A zdůrazňuji to “pro iPad”, cloudová verze Lightroom provozovaná na desktopu má limitů proti LR Classic jen minimum a dále popisovaná omezení se jí netýkají, nejde tedy o žádná specifika “tradiční” LRc!

Tak pro příklad na iPadu chybí nedávno přidaný AI Denoise - existovat se bez toho dá, ale popravdě kdyby byl, tak to zásadně omezí dopad absence výše zmíněných věcí od DXO či Topazu, ale bohužel…

Toto mi na iPadu hodně chybí - funkce pod Photo Merge.
Screenshot je z "cloudového" LR, nikoli Classic, 
omezení je skutečně jen na tabletu. 
Toto bych ale ještě tolik nekritizoval, i na desktopu je to úplná novinka, co mi ale docela “zvedlo žluč” je absence funkcí pro skládání panoramat a HDR. Tohle už někdy problém je, pro příklad u fotek z DJI AIR 2S je pro mne v tuto chvíli LR na iPadu poměrně nepoužitelné, protože u dronu fotím s AEB pro HDR úplně všechny snímky a tak polovina navíc počítá s panoramaty (typicky složení dvou fotek vertikálně). U běžných “pozemních” snímků to není zas tak časté, nicméně prakticky při každém focení aspoň něco v těchto režimech mám také a obvykle to znamená nutnost tyto fotky dořešit až na desktopu. Částečně lze vyřešit externě pomocí Affinity Photo 2, ale není to ideální (to by bylo na samostatnou recenzi). 

K dispozici přirozeně není ani skládání makra, to ale LR neumí ani na desktopu a řeší se to externě ve “velkém” Photoshopu, takže je to trochu omluvitelnější. Opět lze navíc zkusit Affinity, ale nejde o dokonalé řešení.

A nakonec věc, kterou mi fakt hlava nebere - LR pro iPad neumí ani virtuální kopie fotek pro verzování z jediného originálu. Tohle už jsem se docela rozčilovat - u předchozích věcí to donedávna tablety prostě nezvládaly (výkon i paměť, toto je oficiální stanovisko Adobe). Situace se změnila až s nástupem iPadů s M1/M2 procesory, kdy by problém nebyl, Adobe ale zatím upgrade nezvládli. Ovšem proč nejsou k dispozici virtuální kopie prostě vysvětlit nelze, toto je zkrátka úlet :-(


Licence, cloud a pár dalších věcí

Než přejdeme k hodnocení, tak je třeba ještě upozornit na několik specifik tabletu a také cloudového LR.

V první řadě si není třeba dělat starosti s datovým připojením - sice se píše o “cloud verzi”, ale není vůbec problém třeba celý týden pracovat offline - knihovna se až do momentu uploadu drží lokálně a úpravy jsou plně funkční i bez připojení. Pokud je k dispozici hotelové Wi-Fi, tak je to samozřejmě kladem z hlediska zálohování, ale pro práci to nutné není.

Je si ale nutno uvědomit, že klasické předplatné Adobe Lightroom Classic sice zahrnuje i vše pro iPad či mobily, ale má v ceně jen 20GB úložiště. Pro jednorázové akce to může stačit - po návratu se data přes synchronizaci přenesou do domácí LR classic a pak lze smazat, na to 20GB bude stačit v hodně případech (už proto, že není nutno uvažovat všechny pořízené snímky, smazané se odečtou). Pro velké a delší akce bude ale nutno zvážit dražší předplatné s 1TB úložištěm. Případně může být tématem i přechod na “nový” LR (ne Classic) a jeho používání i na desktopu. To nemusí být špatná volba, ale toto už není tématem článku.

Pro velké akce pak může být na diskusi i úložiště tabletu, mně ale 256GB (cca 150GB mám k dispozici pro fotky) stačí na týdenní akci prakticky za jakýchkoli okolností, obvykle by nebyl problém ani s delší. V mém případě tedy nejde o reálný problém.

A jedna drobnost - minimálně do doby, než Adobe udělá větší upgrade LR pro iPad je velmi žádoucí koupě licence Affinity Photo 2, které opravdu alespoň část mezer vyplní. Cena je kolem 450 korun za trvalou licenci, v akcích i méně (sám jsem platil 359CZK).


Celkové hodnocení

Sečteno a podtrženo, myšlenka použít na cestách pouze iPad neobstála špatně. Pokud se netrefíte do slabších oblastí, tak to může běžný notebook i překonat (myslím doslova, některé části workflow se opravdu na tabletu dělají lépe). Pro příklad když si vybavím mou loňskou týdenní dovolenou v Rakousku, tak tam bych nenarazil na jediný problém, naopak klady bych využil všechny.

Problém ale může nastat v případě, že se trefíte do nějakého problematického scénáře. U mne je jeho případem akce, kde masivně využívám dron, na to jsem prozatím úplně funkční postup řešení nenašel. Doporučuji proto uvažovat především podle vašeho stylu focení…

A nezapomeňte, že článek popisuje stav v červenci 2023, je naprosto reálné, že třeba již za několik měsíců Adobe v rámci updatů některé chybějící funkce přinese.

Opakuji ale, že celý článek je o použití tabletu na cestách. Pokud by někdo uvažoval o kompletní náhradě notebooku a přechodu jen na tablet, tak to mi prozatím pro náročnějšího fotografa připadá dost mimo realitu. Možnosti iPadu sice po nástupu Apple Silicone procesorů narostly, pro příklad využití externího velkého monitoru se při připojení klávesnice a trackpadu posunuly vyloženě zásadně (už nejde jen o zrcadlení, ale o plnohodnotnou plochu), ale limitů je pořád příliš mnoho.


Poznámka: článek je psaný kolem verze na iPad, z valné většiny ale bude platit i na lepších tabletech s Android (LR pro Android také existuje). Je si ale nutné uvědomit, že v touto chvíli mají iPady s procesory M1/M2 docela zásadní výkonnostní převahu nad jakýmkoli Android tabletem, i proti kvalitním jako je Samsung S8 Tab je výkon 2-3x vyšší. Jde o specifikum u tabletů, u telefonů či notebooků Apple žádnou podobnou převahu nemá! V reálu bude fungování LR na Androidech slušné, byl bych ale opatrný s tou částí mé recenze, kdy píšu o odezvě vyloženě nadšeně, tady to může být přeci jen o něco horší.

Žádné komentáře: