úterý, července 27, 2021

Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 8‑25mm F4.0 PRO


Článek popisuje první dojmy po cca měsíci vlastnictví objektivu, cca 14 dní z toho mi navíc umožnilo poměrně intenzivní focení při dovolené, takže si myslím, že přehled o jeho kladech i záporech už mám velmi slušný :-)

Disclaimer: hodnocený objektiv je opět můj vlastní, pořízený běžným nákupem bez jakékoli vazby na OM Digital či jakéhokoli prodejce. To samé se týká použitých těl fotopřístrojů. A ještě poznámka pro případné rýpaly - použité snímky jsou vybírány výhradně s cílem ilustrace určitých vlastností, nikoli podle "umělecké hodnoty" :-)

Úvodem

Objektiv M.Zuiko 8-25/4 Pro byl docela napjatě očekávanou novinkou již od jara roku 2021. Důvodů k zájmu bylo více - kromě obecného zájmu o takto řešený objektiv se také jedná o vůbec první novinku v oblasti optiku, kterou již na trh neuvede Olympus, nýbrž nástupnický OM Digital. Vývoj sice pravděpodobně minimálně začal ještě "za Olympusu", celý proces výroby atd. však již spadá pod OMD. Proto uvedení bylo vnímáno jako náznak toho, nakolik to OMD myslí vážně. 

Po určitých skluzech byl nakonec objektiv představen v červnu 2021 a ke konci července začaly první kusy přicházet do prodeje. Můj exemplář je sice zakoupen standardně (nejde o žádnou předprodukci), ale je prokazatelně z vůbec první dávky, která dorazila do ČR (rozhodl jsem se k předobjednávce).

Objektiv je zajímavý praktickým (a ne zcela obvyklým) rozsahem od hodně širokoúhlé po klasický "záklaďák" - 8-25mm pro MFT odpovídá fullframe rozsahu 16-50mm a podobné sklo v tomto okamžiku pro FF neexistuje (v nabídce je více 16-50, ale vše jen pro APS-C, což odpovídá 24-75mm).

Specifikace a provedení

Začněme specifikacemi:

  • Ohnisková vzdálenost 8-25mm
  • Světelnost 4 (v celém rozsahu)
  • Hmotnost 411g
  • Průměr filtru 72mm
  • Minimální vzdálenost zaostření 0,23m
  • Počet optických členů 16 v 10ti skupinách

Objektiv je pojat v duchu řady Pro, samozřejmostí je tedy odolnost proti počasí (splash proof). Navíc je vstupní čočka opatřena fluorinovým potahem, který je do značné míry vodoodpudivý, což usnadňuje otírání kapek vody. Popravdě jsem netestoval a na objektiv jsem byl hodný, podle jiných testů je ale toto zlepšení reálné.

Jako místo výroby je udaný Vietnam, což hodnotím pozitivně - Olympus totiž právě ve Vietnamu ještě před oddělením fotodivize vybudoval velmi moderní továrnu a zjevně ji nadále opravdu užívá i OM Digital.

Mechanická konstrukce

Jak padlo výše, objektiv je z Pro řady a tak nepřekvapí perfektní celokovové provedení (plastové jsou jen některé díly kolem sluneční clony. Tady skutečně není co kritizovat, za mne absolutní spokojenost. Jedinou ne zcela standardní (a možná by se řeklo "méně profi") vlastností je koncept "retracting barrel" pro zmenšení délky pro transport. Viz následující snímky - objektiv je při transportu zasunutý (vlevo), před focením se musím zoom prstencem vysunout do pracovní délky (vpravo). Při zoomování se již délka mění jen minimálně, vlastně je nejdelší při 8mm (na snímku), při prodlužování ohniska tubus neprve o něco "zaleze" a na konci se zase vysune, ale již méně než na nejširším ohnisku.

Z této vlastnosti jsem nebyl moc odvázaný, mám takto řešený malý pancake 12-32 od Panasonicu a "odjištění" trochu zdržuje a navíc vyžaduje jistou sílu. Musím ale říct, že první vysunutí nového 8-25/4 mne doslova nadchlo - posun krásně měkký s plynulým zacvaknutím při dosažení 8mm značky. Reálně toto poměrně velké sklo vyžaduje méně síly než zmíněný Panasonic a "kultura pohybu" je naprosto jinde. Bez velké nadsázky bych řekl, že charakter chodu při vysouvání vypovídá o pečlivém řešení možná nejvíce. Ze samotné nutnosti vysouvání pořád moc nadšený nejsem, ale asi to za úsporu místa v brašně a větší odolnost v zavřené poloze stojí.

Co se týče dalšího ovládání, tak příjemný je přirozeně i chod prstence při zoomu, není co vytknout. Ostření je buď elektronické anebo po posunu ostřicího prstence (focus clutch) plně manuální včetně stupnice vzdálenosti - opět perfektní. Stejně jako většina dalších M.Zuiko Pro má i tento objektiv programovatelné tlačítko (L.Fn).

Součástí dodávky je i sluneční clona, z mého pohledu bezchybná. Nemohu přirozeně posoudit dlouhodobou životnost, kolem toho byly u jiných Zuiko Pro občas sporné názory, ale prvotní dojem je dobrý. Naopak musím za zhoršení označit dodané pouzdro - u předchozích Pro skel býval docela praktický transportní sáček, tady je pouze taková "látková obálka", která v terénu moc použitelná není..

AF systém a ostření obecně

Snímek zblízka při 25mm
Nutná kapitola, ale vlastně není co psát - ostření je rychlé a tiché, není co komentovat, vše OK. Ostření navíc podporuje i focus stacking přímo ve fotoaparátu (samozřejmě jen s aktuálním firmwarem). Toto je užitečná funkce zejména s ohledem na to, že nejmenší vzdálenost zaostření je skutečně malá - 23cm, ale to je udáno od roviny snímače, v praxi to znamená opravdu "pár centimetrů" od přední čočky. Nejde samozřejmě o žádný makroobjektiv, nicméně fotit poměrně malé objekty typu květin, hub či motýlů je možné velmi dobře. 

Použití filtrů

Zásadní výhodou nového 8-25/4 proti staršímu 7-14/2,8 je možnost použít klasické filtry se závitem 72mm. Není co dodat, tohle vnímám jako docela zásadní plus. V praxi jsem zkoušel ND filtry a filtr polarizační a využitelnost je bezproblémová. Použitý polarizační filtr nebyl slim (obruba 7,6mm) a přesto jsem nepozoroval nijak podstatné zvýšení vinětace ani na nejširším ohnisku, není tedy nutné shánět různé ultraslim provedení. Podle informací od jiné osoby má být naprosté maximum 8,8mm. 

Čtvercové systémové filtry jsem nezkoušel, z ověřeného zdroje ale vím, že při 100mm filtrech jdou použít i tři na sobě, tedy s "velkým" držákem, opět není nutné slim provedení.

Praktické postřehy z focení

 z Třeboňska
Z funkčního hlediska vlastně není příliš co psát - vše funguje, nuda, jenže zároveň platí, že "nuda je synonymum pro pohodu"  :-) Vážněji - u popisovaného objektivu opravdu nenarazíte na žádné záludnosti, vše se chová podle očekávání. Asi jediná námitka je to, co už padlo, tedy že celkem s jistotou narazíte na moment, kdy dáte přístroj k oku a uvidíte jen nápis "please extend lens", protože bude nutno pootočit prstencem k vysunutí do pracovní polohy, ale to je vše.

Z fotografického hlediska nenarazíte na žádná překvapení u širokoúhlého focení ve stylu krajin atd. Výsledky budou pěkně ostré, při 8mm ohnisku (EQ16mm )je sice úhel záběru přeci jen užší než u staršího Zuiko 7-14/2,8, ale pořád zcela přijatelné,  naopak ohnisko 25mm (EQ50mm) je o poznání delší, než je u podobných zoomů obvyklé.

Dobrá je i odolnost proti reflexům se sluncem v záběru, viz snímek vpravo. Nějaké nesrovnalosti se sice najdou, ale třeba pevné sklo Zuiko 17/1,2 Pro by v této situaci dopadlo hůře, zjevně došlo k zlepšení antireflexních vrstev a dalších bodů v konstrukci. V tomto ohledu je podle prakticky všech testů nový objektiv lepší i proti staršímu Zuiko 7-14/2,8. Na připojeném snímku najdete i odpověď pro zájemce o počet paprsků hvězdiček kolem světelného zdroje (cloněno na f7.1).

Co už není taková samozřejmost jsou skutečně dobré vlastnosti pro focení zblízka, to mne upoutalo docela dost. Viz motýl výše nebo dále připojený snímek muchomůrky růžovky. Jak již padlo, pro close-up je plně funkční i focus stacking.

Určitě se hodí snadné použití běžných šroubovacích filtrů, ale to již je popsáno výše, v praxi skutečně žádné záludnosti. Z mého pohledu je toto asi nejsilnější argument, proč preferovat tento objektiv před starším 7-14/2,8.

Co se týče světelnosti, tak je 4 v celém rozsahu, jistě obratem někdo neopomene zdůraznit, že v ekvivalentu fulframe to je "jen" f8. Popravdě mi to ale nevadí pro mé potřeby vůbec, u takto širokoúhlého skla jsem u fullframe obvykle stejně clonil na 8-11, aby hloubka ostrosti spíše narostla, základní světelnost 4 u MFT mi tedy vyhovuje. Přirozeně se najdou nějaké situace, kde by se vyšší rozostření pozadí hodilo, ale to záleží na potřebách konkrétního fotografa.

Obrazová kvalita

Jak jsem zmiňoval už v předchozích článcích, nehodlám trávit čas pitváním testovacích fotek, kterých jsou  všude mraky. Doporučuji například odkaz https://mirrorlesscomparison.com/micro-four-thirds-lenses/olympus-8-25mm-vs-panasonic-8-18mm/, s vyzněním testovacích fotek v něm se plně ztotožňuji. Nicméně přeci jen alespoň dvě ukázky 100% výřezů. První je detail motýla zblízka (celá fotka je výše v textu). Druhou je krajinka na nejširší ohnisko - celá a pak výřez ze středu a v rohu. 

Z mého pohledu prostě s ostrostí není žádný problém, nenarazil jsem ani na žádné slabé místo, slušně funguje celý rozsah 8-25mm a to již od plně otevřené clony, při f5,6 pak už vůbec není co řešit.

Snímky jsou ostré i v rozích, v úplně "nejextrémnějším" rohu přirozeně už jistá neostrost je, ale ani tam to není bez kresby.

Nevnímám ani žádné podstatné problémy s aberací či vinětací. Dojem z rozostřených částí je přiměřený - žádné problémy či artefakty, nicméně přirozeně při dané světelnosti nikdo nemůže čekat žádnou kategorii "bokeh šampion"...


Celkové hodnocení

Za mne spokojenost, nemám co dodat. Pokud vás oslovuje rozsah objektivu a stačí vám střední světelnost, tak budete spokojeni. A pokud někdo preferuje spíše světelnější skla, tak pak zkrátka zvolí jinak :-)




Žádné komentáře: