sobota, června 05, 2021

Olympus E-M1X kontra E-M1III


Velký a malý bratr
Z více důvodů jsem se rozhodl doplnit svou výbavu také o tělo Olympus E-M1X. Přístroj není vyloženou novinkou, proto nevidím důvod k psaní na něj zaměřené podrobné recenze, těch je k nalezení víc než dost. Chtěl bych se ale podívat na trochu jinou záležitost, totiž přímé srovnání s o něco novějším Olympusem E-M1 mark III a zamyslet se nad tím, zda má pořízení "většího" E-M1X opodstatnění a v čem se vlastně přístroje liší.

Klasický disclaimer na úvod: hodnocený přístroj je můj vlastní, pořízený běžným způsobem bez jakékoli vazby na Olympus či nově OM Digital. Článek se věnuje technickému hodnocení daného přístroje a primárně jeho srovnání s E-M1 mark III, nejde (ani to nebylo záměrem) o kompletní recenzi.

Důvody k pořízení

Asi neuškodí pár slov k tomu, proč jsem vlastně E-M1X letos zakoupil. Už cca rok mám menší tělo E-M1III a jsem velmi spokojen. Pořízení E-M1X mělo jako hlavní příčinu potřebu mít občas dvě těla. V první chvíli jsem vážně přemýšlel o koupi druhého těla E-M1III, případně využít velmi zajímavých cen na starší E-M1II. Ke koupi M1X mne nakonec přivedly dva body. Prvním byla obyčejná zvědavost a chuť zkusit si něco trochu jiného - v minulosti jsem u Canonu profitělo s integrovaným gripem užíval a vzpomínky na to nemám špatné, tak mne zajímalo, zda to ocením i v dnešní MILC době. Trochu serióznějším důvodem pak byla skutečnost, že M1X před nějakou dobou získal firmware s podporou detekce ptáků, což se mého focení přímo týká. Když se pak objevila zajímavá akční nabídka, která ve výsledku M1X srazila mírně pod základní "neakční" cenu M1III, tak jsem neodolal a přístroj zakoupil.

První dojmy z mechanického provedení

Musím říct, že první dojem byl ve stylu "sakra, to je velké a je to jak tank". Především jsem větším tělům odvykl, ale kromě psychologického pocitu je nutno říct, že E-M1X je poměrně velký i zcela reálně. Hmotnost skoro 1kg (přesně 997g) je dost, i rozměr 144x147mm v čelním pohledu není právě málo. Je to ale primárně o integrovaném vertikálním gripu, po jeho případném nasazení na E-M1III se velikost i hmotnost hodně srovná. Proti DSLR s integrovaným gripem je pak M1X přeci jen o poznání menší a hlavně lehčí - proti Nikonům D5/6 o cca 300g, proti EOSům 1DX pak dokonce skoro o půl kila. Pokud se budeme držet pouze oblasti MILC, tak je M1X v základní "papírově udané" hmotnosti momentálně téměř nejtěžší přístroj na trhu (míněno absolutně, nezáleží na formátu snímače, nepatrně těžší je jen Panasonic S1H), ale opět je to dáno integrovaným vertikálním gripem. Po nasazení samostatného gripu ho hmotností a často i rozměry řada přístrojů přeroste, někdy i docela výrazně (u MFT třeba Panasonic GH5). Koneckonců si to každý může spočítat sám, pro příklad grip HLD-9 pro E-M1III přidá s druhou baterií cca 320g, u jiných firem je to obvykle spíš ještě o něco více, stačí prostý součet...

Jasně pozitivní je ale druhá část dojmu, tedy "jak tank". Obecně se dá celkem bez obav tvrdit, že "jedničkové" Olympusy jsou v tuto chvíli mezi MILC z hlediska odolnosti (jak mechanické, tak proti prostředí) vůbec nejlepší i v absolutním hodnocení, M1X je pak ještě o kus dále. Pocity z úchopu jsou hodně podobné tomu, co jsem měl "kdysi dávno" při prvním seznámení s EOSem 1DIIN - prostě člověk "něco" drží a má pocit naprosté stability a až nezničitelnosti. I jinak perfektně provedený E-M1III najednou budí tak trochu dojem hračky. Tady asi není moc co rozebírat, pokud je pro vás odolnost přístroje zásadní, tak E-M1X plně obstojí, objektivně je ale třeba dodat, že E-M1III je v tomto také výborný a rozdíl tedy není velký.

Ergonomie

Hodnocení bude záležet na tom, jaký má uživatel postoj k integrovanému vertikálnímu gripu a také na použitém sklu. Pokud se fotí s o něco větším teleobjektivem, tak se zkrátka M1X drží lépe - delší grip poskytuje pro pravou ruku lepší oporu i při běžném focení "naležato", o výhodě při vertikálním focení se nemusíme vůbec bavit. Moc to nezmění ani když se na E-M1III nasadí externí grip, jeho fixace přeci jen není dokonalá, navíc grip HLD-9 není vybaven druhým "joystickem".

Na druhé straně ale pokud fotíte spíše s lehčími skly, tak výhoda stabilnějšího držení není tak zásadní a naopak může začít převládat nevýhoda vyšší hmotnosti a menší E-M1III bude pro leckoho lepší. Obecně je pak integrovaný grip jistou nevýhodou na stativu (posouvá těžiště nahoru) a zásadním problémem je například při focení květin či hub, kdy se objektiv nedá dostat dost nízko k zemi, tedy pokud nechceme kopat díru :-)

Z hlediska ovládacích prvků mi přijdou M1III a M1X rovnocenné, ale ne stejné. Jsou trochu jinak řešená obládací kolečka, ale nedá se říct, že by jedna varianta byla jasně lepší, je to individuální. Mě se možná trochu více líbí kolečka u M1X. U rozložení tlačítek je to stejná historie - není to úplně stejné a názory se budou lišit, tady bych pro změnu pro sebe upřednostnil M1III, ale zase je to v rovině osobního názoru. Trochu škoda je, že na větší tělo M1X nebyl doplněn stavový displej. Nemám ani tak na mysli tradiční nahoře, tam raději vidím klasické otočné ovládací prvky, hezky by se ale vyjímal malý mezi displejem a integrovaným gripem (umístění, kde mají sekundární displej EOSy 1DX), ale bohužel toto se nestalo. 

Jinak ale k ovládání M1X nemám žádné námitky či naopak nadšené komentáře, vše OK. Jisté námitky mám proti firmwaru, ale to bude popsáno v samostatném odstavci,

Hledáček

M1X a M1III mají identický zadní displej, žádný rozdíl. Naproti tomu ale hledáček (EVF) stejný není, ač na první pohled má identické rozlišení. Liší se ale zvětšení - v 35mmEQ je to 0,82x  proti 0,74x a musím říct, že tohle nepřehlédnete, obraz u M1X je opravdu na první pohled "větší". Při focení zvířat, zejména letovek mi to hodně vyhovuje, nějak se mi objekt lépe sleduje a při přehození těla zpět na menší M1III to docela rozdíl je. Pro mé potřeby to docela plus pro M1X, dlužno ale dodat, že pro statičtější motivy to někdo může hodnotit i opačně, protože většímu zvětšení by slušelo i větší rozlišení a obraz tak může působit malinko rozmazaněji. Odezva hledáčku se nijak moc neliší, subjektivně je možná M1X o něco rychlejší, ale možná je to jen dojem, určitě nic zásadního.

AF systém

Pojďme k bodu, kde se topmodely Olympusu liší asi nejvíce... Jak jsem psal v předchozím článku, dnes je nutné u AF samostatně hodnotit ze dvou úhlů, tedy jednak "tradiční" režimy S-AF/C-AF a pak režimy s různými formami inteligentního trackingu. V těch tradičních režimech jsou podle mého nejlepšího přesvědčení přístroje totožné a rozdíl mezi M1X a M1III je skutečně prakticky nulový, lze tedy ignorovat, na porovnání nemají vliv.

Ovšem u pokročilých režimů je to trochu jinak. E-M1X má již od počátku tzv. AI tracking režimy, kde se vybere typ objektu, který pak přístroj aktivně vyhledává a po "zachycení" ho v C-AF režimu "drží" i když se posouvá po hledáčku. Začínalo se s letadly a auty, ale s pozdějším upgradem firmwaru 2.0 přibyla i detekce ptáků, což už je velmi podstatné. Typicky necháme aktivní všechny body, jakmile se v hledáčku objeví pták, přístroj ho označí bílým rámečkem.  Po namáčknutí spouště se rámeček přebarví na zelený a ostření se ho už drží a kromě toho má přístroj tendenci ostření ještě upřesni vyhledáním hlavy a očí. V praxi to vůbec nefunguje špatně - vyhledání ptáků je poměrně spolehlivé a musím uznat, že to práci zjednodušuje. Příjemné je to z hlavně pro kompozici - u E-M1III člověk někdy musel využít bodový AF, to ale vyžadovalo při úpravě kompozice jeho posun, tady se o to stará automatika. Výsledky ale nejsou špatné ani u letovek, kdy se pro změnu zmenšuje riziko přeskočení AF na pozadí atd. Ve srovnání s konkurencí systém na poslední Canony a Sony v testech nestačí, ale je třeba dodat, že ve velmi mnoha případech už je to v rovině "není co řešit" a výkon M1X prostě naprosto vyhovuje. Z hlediska srovnání není moc co dodat, fotíte-li hodně ptáky či jiné v AI podporované objekty, tak je M1X proti menšímu M1III v docela značné výhodě.

Aby to ale nebylo tak jednoduché, tak M1X naopak dva jiné režimy postrádá. Zaprvé do něj nebyl implementován v E-M1III vylepšený tracking lidských obličejů a očí a rovněž chybí speciální režim pro ostření na hvězdy. A opět není moc co dodat - jste-li cíleni na focení lidí případně často fotíte krajiny v noci s hvězdami, tak je tu pro změnu výrazný argument proti M1X...

Další klady E-M1X

Bodem pro M1X může být vestavěná GPS (a čidla tlaku a teploty), každá fotka má rovnou geolokace a další data. Neříkám, že to je úplně zásadní, navíc je u E-M1III hodně dobrá integrace s aplikací O.I. Track v mobilu, ale příjemné to je.

Vedlejším efektem integrovaného gripu je pak standardní osazení dvou baterií a jelikož odběr je u obou přístrojů prakticky stejný, tak je výdrž na baterii logicky dvojnásobná. Nabíjení je stejné, včetně možnosti USB-C nabíjení, stejné jsou i použité baterie, pokud budete mít tyto přístroje oba, tak to komplikaci nepřinese. Mimochodem v balení M1X je identická nabíječka BCH-1 na 220V jako u E-M1III, ovšem v balení jsou dva stejné kusy. Na jednu stranu by bylo praktičtější mít nějaký "dvojnabíječ", na druhé straně ale pro někoho může být výhodou jeden kus nechat například v trvalém bydlišti a druhý mít v cestovní sadě.

Plusem u M1X je to, že oba sloty na SD kartu mají plnou podporu UHS-II, u focení to sice není kritické, ale alespoň se o tom nemusí nijak přemýšlet.

Naopak stabilizace, odolnost závěrky i třeba nová protiprachová úprava snímače je u M1X i M1III naprosto identická, zcela totožné jsou i možnosti ve videu či třeba rychlosti sekvenčního snímání.

Nedotaženosti firmwaru (a body pro E-M1 III)

Příklad volby,
která v M1X chybí...
Až dosud jsem M1X spíše chválil, teď přijde "oblíbená" kritická kapitola. Musím říct, že určitým zklamání pro mne byla absence některých funkcí, které jsem u menšího těla M1III bral jako samozřejmost. Nemám ani tak na mysli výše zmíněné varianty AF, to může být i jistý záměr výrobce o odlišení těl (podle mne by to mimochodem byl záměr dost nešťastný, ale budiž). Vadí mi ale spíš věci kolem ovládání. Pro příklad M1X používá úplně stejnou aplikaci v mobilu s wifi konektivitou, ale na rozdíl od M1III neumí do mobilu zálohovat custom nastavení - WTF?? Asi nejde přes mobil ani upgrade firmware, ale to by tolik nevadilo, to se dělá jen jednou za delší dobu, ale absence práce s custom nastaveními je hodně nepříjemná,

U custom nastavení je další nedotaženost - u E-M1III lze u každého ze čtyř Cx nastavení zvolit, zda se aktualizuje samo při změně anebo se vždy resetuje, u M1X tohle není, změnu je nutno vždy uložit. Po odladění se s tím dá žít, ale při zkoušení něčeho nového je to hodně nepříjemné. Dále jsem narazil na jisté odlišnosti při práci s AF joystickem při změně velikosti bodu - opět to má M1III dotaženější.  A čas od čeho vyplouvají ještě další drobné odchylky...

Pokud si někdo pořídí M1X jako jediné jedničkové tělo Olympusu, tak si toho možná ani nevšimne, po seznámení s M1III to ale roztrpčí docela dost :-(

Celkové hodnocení - který vybrat?

Jednoznačný vítěz určitě není, záleží na konkrétních požadavcích.

Primárním bodem je samozřejmě názor na integrovaný grip, názor v tomto bodu je jasným argumentem pro jednu či druhou variantu. Pokud pracujete hodně s delšími skly, tak je toto spíše bod pro E-M1X.

Cena naopak příliš vliv na rozhodování mít nebude, rozdíl se hodně zmenšil, pokud bychom k E-M1III chtěli i dodatečný grip, tak bude E-M1X dokonce o poznání levnější. Bez něj je sice dražší, ale je to v jednotkách tisíc, žádná propast.

Další body už se mohou v budoucnu změnit s případnými upgrady firmwaru. Nicméně k datu napsání tohoto příspěvku je E-M1X skutečně lepší pro birdphoto a další oblasti, kde se využije AI tracking. E-M1III je naopak lepší na focení lidí a dále na obory, kde je dobré mít možnost sundat grip - makro, focení ze stativu atd. V tuto chvíli je u něj navíc o něco lepší i ovládání.

Co se týče možných budoucí upgradů firmwaru, tak jsme zatím v oblasti spekulací, mluví se spíše o upgradu pro M1X, který by snad část kritiky odstranil, k přidání AI tracking do M1III začínám být spíše skeptický. Tady jsme zatím v rovině spekulací a nemá cenu to moc komentovat.

Moje osobní volba padla už v úvodu - asi je nejlépe mít tato těla obě a každé užívat na to, v čem je nejlepší :-) 

Obě těla v akci.

Žádné komentáře: