pondělí, dubna 27, 2020

Viltrox EF-M1, aneb jak je to s Olympusem a objektivy Canon EF

O mém koketování s přechodem na Olympus už jsem psal. Při úvahách a hledání informací jsem toho našel na internetu spoustu, ale kolem jednoho bodu všichni kupodivu dost chodili jako kolem horké kaše - totiž kolem toho, nakolik je reálné použít ve spojení s tělem Olympus (Panasonic) micro four-thirds objektivy Canon s redukcí. Tak jsem se posléze pustil do ověření sám, v tomto článku se pokusím shrnout získané postřehy.


Něco úvodem
Z technického hlediska je na valnou většinu "bezrcadlovek" nasazení objektivů z téměř jakékoliv DSLR pomocí adaptéru možné. Vzdálenost bajonetu od roviny snímače je totiž u mirrorless menší než u zrcadlovky, tak je na adaptér prostor a jeho výroba je celkem triviální mechanická úloha a podobných adaptérů se najdou mraky za doslova pár USD. Trochu jiné kafe je ovšem vytvořit adaptér, který zajistí i plnou funkci elektroniky, tedy v první řadě ovládání clony a následně přenos EXIF informací a pokud možno i co nejlepší funkci automatického ostření. Tyto adaptéry existují také, ale ceny již rostou (i při hledání na Aliexpressu) a komentáře ke kvalitě se hodně liší. Za nejrenomovanějšího výrobce v této kategorii je pokládána firma Metabones, ale upřímně řečeno její ceny jsou hodně vysoké. Téměř 16 tisíc korun za adaptér, který slibuje nasazení objektivu Canon EF na MFT přístroj a ještě v popisu dost mlží kolem AF je opravdu hodně, nad tím se běžně pozastavují i fotografové v anglicky psaných diskusích, nejde o žádnou "českou reakci". Poznámka - ještě o dost dražší jsou redukce v tzv. booster verzi, které upravují ohniskovou vzdálenost, ale těmi jsem se pro mé potřeby vůbec nezajímal, jednoznačně jsem chtěl redukci bez optiky.
Existují i jiní výrobci, ale s ohledem na rozporné recenze jsem příliš nechtěl nakupovat z Aliexpressu, přece jen již to něco stojí i tam a případná reklamace by byla problém. Naštěstí jsem ale v nabídce centra Foto Škoda narazil na Viltrox EF-M1 za přijatelnou cenu 3490 korun, jelikož tento adaptér byl v diskusích na Dpreview hodnocen celkem kladně, rozhodl jsem se zakoupit a otestovat.

První dojmy
Po bezproblémovém objednání a doručení jsem se pustil do testů. Dojem z provedení byl dobrý, obdržíme adaptér v solidním kovovém provedení. Vůbec se mi tedy nelíbil stativový adaptér, který je součástí adaptéru, naštěstí se ale ukázalo, že není pevnou součástí a je přišroubovaný dvěma běžnými imbusy, odstranění je tedy záležitost na minutu a navíc bez problémů vratná.
Na adaptéru najdeme pod krytkou USB konektor pro upgrade firmware a jeden záhadný páčkový ovladač, o něm ale až později.
Po nasazení objektivu EF200/2,8L na tělo E-M5 mark II byl první dojem dobrý - objektiv komunikoval, dala se měnit clona, po namáčknutí spouště celkem ochotně zaostřil, na displeji byla vidět správná ohnisková vzdálenost 200mm, což dávalo předpoklad správné funkce stabilizace v těle přístroje. Získané snímky také nejevily žádné problémy, takže bylo evidentní, že vrácení prodejci obratem se konat nebude a lze se pustit do podrobnějších pokusů.

Podrobnější testy
Testy s E-M5 mark II proběhly úspěšně z hlediska ovládání clony atd. Ovšem co se týče AF, tak jsem okamžitě narazil na docela výrazné omezení - s adaptérem Viltrox toto tělo ostří pouze v režimu S-AF a navíc pouze s jedním vybraným bodem, nejsou dostupné funkce automatického výběru, volby skupin bodů, atd. Absence sledování C-AF by ani tak nevadila, to je u E-M5 II celkem nevalné obecně, omezení počtu bodů ale zamrzelo. Jelikož jsem ale měl již na cestě tělo E-M1 mark III, rozhodl jsem se počkat se závěry až na něj, v diskusích jsem zachytil náznaky, že u těl s podporou fázového ostření se adaptér chová lépe.
Toto se naštěstí potvrdilo, u E-M1 III lze nastavit jakýkoli režim a na první pohled vypadá použitelně. Při podrobnějších testech jsou výsledky složitější.
Začnu od autofocusu. Ostření s EF objektivy na Olympusu je v pohodě z hlediska přesnosti, postupně jsem na dvou tělech Olympusu vyzkoušel tuším pět různých objektivů pro Canon a u žádného jsem neměl pocit, že by ostřil chybně. To ale bohužel neznamená, že je ostření úplně ideální - je vidět, že EF objektivy občas Olympus musí o ostření více "přemýšlet", což se projeví "zapumpováním" před nalezením optimální ostrosti. Nicméně minimálně v S-AF režimu pokládám výsledky za přijatelné, podotýkám, že jsem testoval i s ohniskem 400mm, tedy 800mm EQ, což je již úloha značně náročná sama o sobě. Režim sledování C-AF je funkční jen na topmodelech Olympusu a popravdě tady již jsou omezení cítit více. Nicméně nedá se říct, že by byl nepoužitelný, zkoušel jsem například sledovat letící model letadla zmíněným Canon EF200/2,8L a použitelných snímků vypadlo docela vysoké procento, zcela rovnocenné originálním objektivům Olympus to ale není.
EXIF vpravdě multikulturní :-)
Co se týče EXIF a ovládání clony, tak u pevných skel je zcela bez problémů, nevidím žádné omezení. O zoomů s proměnnou clonou ale asi občas nějaké nesrovnalosti budou. Měl jsem k dispozici starý dobrý EF100-400mm 4,5-5,6 IS L, fungoval uspokojivě, ale byly vidět nějaké nesrovnalosti při plném odclonění - při 100mm Olympus hlásil clonu 5.0 místo 4.5, kupodivu při 400mm to bylo opačně, místo 5.6 hlásil 4.8. Nicméně výsledná expozice mi připadala správná i při plném odclonění, při přiclonění byť jen o půl clony už je vše OK nesporně.
Až dosud ale celkem vzato úspěch, bohužel jsem ale narazil na nepříjemnou skutečnost, že adaptér nezvládá kombinaci s telekonvertorem. Zkoušel jsem EF1,4x a Sigma EX 2x a u obou je výsledek stejný - jednak fotopřístroj hlásí clonu 1.0, což je nesmysl a navíc nepředá ohniskovou vzdálenou. Kupodivu autofocus s tím nemá problém, ale celkově vzato jsou bohužel telekonvertory spíše nepoužitelné, škoda.
A pak k té "záhadné páčce" zmíněné v úvodu - podle manuálu má jít o ovládání clony, ale mě nedělala naprosto nic. Možná něco dělá u Panasonicu, u kterého některé objektivy mají klasický clonový kroužek, ale to nemám jak otestovat.
Kladně naopak hodnotím podporu výrobce a možnost upgradu firmware pomocí USB. Jak jsem zjistil, updatů už bylo docela hodně a podle popisu se Viltrox opravdu snaží - kdoví, třeba se časem funkce dále zlepší.

EF objektivy na MFT - body proti
Adaptér sice při mých pokusech spíše uspěl, ale rovnou chci upozornit, že bych nikomu, kdo uvažuje o Olympusu a má už nějaká skla Canon, nedoporučoval uvažovat ve smyslu "koupím tělo a nechám si stará skla". Důvody jsou hned dva.
Zaprvé se nedá okecat, že adaptér je sice funkční, nicméně výsledek zejména u rychlosti autofocusu prostě není rovnocenný originálním objektivům. Vážné omezení je i problém s telekonvertory.
Druhé bod proti je trochu specifikum Olympusu (a obecně MFT) - je dobře si uvědomit, že jeho použití dává smysl hlavně ve spojení s lehkými skly a získání kompaktního systému. Nasadit na malé lehké tělo masivní sklo pro fullframe prostě trochu postrádá smysl. Za tento bod samozřejmě už nemůže Viltrox ani výrobce jakéhokoli jiného konvertoru, ale zapomenout se na něj nedá.

EF objektivy na MFT - body pro
Předchozí odstavec byl negativní, teď ale trochu pozitivně.
Zaprvé samozřejmě může podobný adaptér leckomu pomoci v řekněme přechodné fázi, kdy ještě se změnou systému váhá anebo si zkrátka nemůže hned dovolit pořídit všechna potřebná skla. Toto je mimochodem kladný bod právě pro hodnocený Viltrox, dát pro nějaké "dočasné užití" 16 tisíc za Metabones je až nesmyslné, ale méně než 4 tisíce už přijatelné je.
Služebně starší fotografové dobře znají tuhle
kombinaci Canonu. Nojo, ale kde je Canon??
Dále je třeba dodat, že sice dost objektivů pro bajonet Canon u Olympusu vypadá "divně", ale najde se i pár typů, které mohou být zajímavé i dlouhodoběji. Z mých starých skel například vůbec není marný již historický EF100-400 IS L, 400mm (800mm EQ) ve velmi slušné optické kvalitě není od věci a objektiv přitom není zas až tak velký a těžký. Skvělý je pak EF200/2,8L, tady je ale bohužel zrovna velkým omezením problém s telekonvertory, s nimi by byly možnosti tohoto skla ještě větší. Naopak třeba Sigma 300mm/2,8 EX DG na mne ve spojení s Olympusem až takový dojem neudělala právě kvůli velikosti a hmotnosti, tohle už mi moc nesedělo (i tady je navíc absence konvertorů smůla). Pokud máte ve své výbavě něco vhodného, tak se nakonec klidně může některé sklo stát i trvalejší částí výbavy, ne jen na přechodnou dobu.

Celkové hodnocení Viltrox EF-M1
Předchozí body byly obecnější, ale teď zpět ke konkrétnímu typu adaptéru. Za mne s ohledem na cenu hodnotím kladně. Nedostatky se jak vidno najdou, ale klady převažují. Rovnou ale říkám, že kdyby stejně dopadl adaptér od Metabones za téměř 5x vyšší cenu, tak ho prodejci ve 14ti denní lhůtě vrátím, tam bych to za přijatelné nepokládal. Metabones jsem nezkoušel, ale podle diskusí mám obavu, že by to tak dopadlo :-( V cenové kategorii Viltroxu je ale jisté přimhouření očí možné...

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Vdaka za zaujimavy test

Anonymní řekl(a)...

Děkuji za vaši recenzi. Výše uvedený konvertor jsem také pořídil a mám s ním podobné zkušenosti jako vy, tj. není to dokonalé, ale funguje to solidně ( zejména za tu cenu ). Navíc já dost fotím na ruční ostření a tam to podle mého vůbec nemá chybu. Osobně jsem vyzkoušel zatím dva objektivy a to CANON EF 50 mm f/1,8 STM za cca 3.500,-Kč a SIGMA 105 mm f/2,8 EX DG OS HSM Macro za cca 12.500,- Kč a oba fungují dobře a poskytují mi nové možnosti v jiných ohniskových vzdálenostech než nabízí standardně MFT tj. 100mm, f/1,8 a 210mm, f/2,8 MACRO, které zatím nejsou v nabídce MFT a přitom jsou oba ve středu, který MFT snímač využije poměrně dost ostré ( srovnával jsem mj. s OLYMPUS 75mm, f1,8, který stojí cca 25.000,- a dle nejen mého názoru je tento objektiv faktickým králem MFT ). Tedy za mne pokud člověk nepotřebuje rychlé automatické ostření se 100% účinností se jedná o velmi slušnou volbu a rozšíření možností těl MFT. ( testováno s LUMIX G7 a LUMIX GF80 )

halseajagodzinski řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.