středa, srpna 30, 2006

Velké překvapení od Sigmy - SD14!

Jestliže inovace Canonu jsem klasifikoval slovy "žádná revoluce, ale potěší", tak oznámení Sigmy je trochu jiné kafe. Avizovaná zrcadlovka Sigma SD14 už má svůj web a mělo by jít na 100% o nový přístroj s plnobarevným snímačem. Vyhýbám se pojmu Foveon, v dosud kusých zprávách ho Sigma sama nepoužila a může jít i o přechod vývoje jinam, princip ja ale jasný - viz http://www.foveon.com/ .
Proč je to tak zajímavé? Jednak to znamená další nárůst konkurence na trhu, Sigma působila dojmem, že to v podstatě zabalila a SD10 jen dožívá, tak to evidentně neplatí. Navíc snímač ve stylu Foveon je koncepčně jiný než ostatní, takže bude širší výběr. No a pak už jsou jen spekulace, tady si radši počkám do začátku Photokiny, tj. do 26.9.
Jednu přeci jen pustím - nepřipadají vám kontakty na fotce na webu identické s Canon EF bajonetem? A Sigma ho v těle udělat umí - vzpomeňte na fullframe Kodak SLR/c, jehož tělo dělala pro Kodak právě Sigma... No dost už, chce to měsíc vydržet. Navíc jsou spekulace celkem zbytečné - k mimořádné zajímavosti této novinky by zcela stačilo, kdyby přinesla nový "Foveon" s vyšším rozlišením.

Žádné komentáře: