sobota, března 31, 2012

SanDisk Sansa Clip ZIP 4GB - recenze zajímavého MP3 přehrávače

Úvod a zadání
Ti kdo mě znají jako dlouholetého uživatele Applu budou asi lehce v šoku, co mě to popadlo, že se u mě najednou objevil MP3 přehrávač jiného výrobce. Důvod je ale velmi prostý a v podstatě lehce komický - rybaření :-)  Zvykl jsem si totiž u vody poslouchat hudbu, ovšem opakovaně jsem zjišťoval, že iPhone 4 je pro tento účel přeci jen trochu drahá legrace. Že se mi ho už dvakrát málem podařilo hodit do vody bych ještě snesl, člověk si postupně na ovládání a opatrnost navykne, problémem ale bylo i běžné ovládání. Kdo viděl, jak vypadají ruce po dvou hodinách chytání se zakrmovací směsí snadno pochopí...
Takže došlo na nákup jednoduchého MP3 přehrávače. Požadavky nebyly nijak náročné - něco malého, levného, cca 4GB paměť, slušně hrající. Jediná specialita - preferoval jsem přehrávač s podporou AAC formátu, abych se nemusel zdržovat s konvertováním.


Výběr
Po technické stránce byl vítěz celkem evidentní - iPod Nano 6gen. Miniaturní rozměry, dobré parametry - pro daný účel prostě bez chyby. Popravdě mi ale moc nevyhovala cena, ta je pro mě v pohodě v případě, že bych to chtěl jako "normální" přehrávač, ale ne v momentu, kdy vybírám něco vyloženě do prostředí v větším rizikem likvidace. Takže jsem Nano bohužel škrtnul. Od Applu zbýval jen Shuffle. To není špatný přehrávač, po zavedení VoiceOver funkce je i bez displeje ovládání až nečekaně dobré. Trochu mi ale vadila skutečnost, že se v současné generaci dodává pouze v 2GB verzi, což je přeci jen trochu málo. Takže jsem Shuffle sice neškrtl, nicméně hledání pokračovalo dále už mimo Apple.
Nebudu to protahovat  - jak je jasné už z titulku, nakonec jsem skončil u Sansa Clip Zip 4GB od firmy Sandisk. Přehrávač vyhovuje cenou (spolehlivě pod 1500, já nakonec měl můj kus za 1090 korun), je malý a lehký, kromě MP3 umí i například AAC a FLAC. Nabízené kapacity 4 a 8GB mi vyhovují, navíc má přehrávač i slot na MicroSD kartu, což umožňuje budoucí rozšíření. Takže jsem se ho rozhodl zkusit.
Hodnocení
Musím bohužel začít něčím, co se asi leckomu líbit nebude, ale zaznít by to mělo. Po dlouholeté praxi s Applem je koupě Sansy čímsi, co neváhám označit za "kulturní šok", který velmi rychle odpoví na to, proč je Apple tak úspěšný. Začne to už rozbalením - místo do detailu promyšlené krabičky zde dostanete stupidní blister, ze kterého přehrávač bez nože nedostanete. A pak vezmete do ruky vlastní přehrávač a místo poctivě provedeného kovu držíte v roce kus plastu, který se jen snaží vypadat dobře. Tohle je prostě propastný rozdíl, který nelze nevidět :-( A pozor, ono takhle špatně dopadne pro Sansu už i srovnání se Shufflem, který stojí podobně, takže to nelze brát jen jako dopad mnohem vyšší ceny...
Jen tak pro porovnání velikostí...
No nic, po první depresi jsem si řekl, že jsem koneckonců záměrně kupoval levné řešení, kterého mi nebude líto, když ho třeba u vody utopím, proti Shufflu přeci jen umí Clip Zip leccos navíc, takže to lze snést. Z hlediska funkčnosti to nebylo zas tak zlé - po nakopírování zkušebních souborů vše fungovalo jak u MP3, tak u AAC. Zamrzelo mě pouze to, že Clip Zip neumí bezztrátový ALAC - to mi připadá jako dost nesmyslný nedodělek v situaci, kdy výrobce implementuje FLAC a zároveň přidá i AAC a přímo v návodu ukazuje jako přednost, jak se snadno kopírují soubory z aplikace iTunes. Proč to proboha nemohli dotáhnout do konce? Nicméně ve specifikaci ALAC nebyl a tak jsem s ním ani nepočítal, holt příjemné překvapení nebylo, ale budiž.
Ovládání je celkově přijatelné. Když to shrnu, tak proti iPhonu i iPodu nano je horší v situaci, kdy si něco v klidu nastavujete, při chůzi mi pak chybí ovládání na sluchátkách. Naopak ale Sansa je ve výhodě při chůzi v případě, že by na straně Applu byla použita sluchátka bez ovládání - pak je výhodou možnost ovládací prvky v kapse snadněji nahmatat.
Jaká je kvalita zvuku? Začnu opět od jednoho úletu - pokud nastavíte region Europe, tak je podle mě přehrávač nepoužitelný. Tohle myslím doslova - naše milovaná EU si vymyslela normy na limit hlasitosti pro "ochranu sluchu" a podle mě to navíc u Sandisku špatně implementovali, takže hlasitost je absolutně nedostatečná (a upozorňuji, že v mém věku 40 let rozhodně nejsem fanatik, který by poslouchal nějak extrémní hlasitosti!). Naštěstí lze bez jakýchkoli hacků nastavit po resetu region USA, kde je nastavení kolem hlasitosti více a vše je OK. Dodaná sluchátka bych označil jako "adekvátní ceně" - není to žádný zázrak, ale (bohužel) už jsem viděl i podstatně horší případy. Takže zde bych sice Sandisk nekritizoval, nicméně náročnější posluchač musí počítat s investicí do lepších sluchátek. Já jsem použil dvouměničové Apple in-ear, které patří k poměrně vydařeným. Mimochodem  stojí více než celý ClipZip a alternativy nejsou moc levnější (leckdy i dražší) - to jsou holt radosti náročnějšího posluchače.
Zvuk z ClipZip není špatný, ale musím říct, že iPhone 4 hraje jednoznačně lépe. Zvuk z iP4 bych definoval jako "průzračnější", lepší hlavně ve výškách a v rozlišení detailů. Z levnějších výrobků jsem ještě pro srovnání sebral synovi iPod nano 5gen - ten hraje také lépe, ale tady už je rozdíl mnohem menší. Celkově bych nicméně ClipZip nijak neodsuzoval a domnívám se, že velká většina uživatelů bude pro venkovní či "sportovní" použití spokojena (s lepšími sluchátky).
Celkově bych to viděl asi následovně:

  • Klady:
    • Rozumná cena
    • Malé rozměry
    • Podpora AAC a FLAC
    • Vestavěné FM rádio
    • Standardní micro USB pro nabíjení, žádné "vymyšlenosti"
    • Může se hodit rozšíření pomocí micro SD karty
  • Diskutabilní věci:
    • Displej je dost malý a nepříliš kvalitní a ovládání není zcela ideální. Není to tak zlé, abych to označil za zápor, ale ideální to není
    • Kvalita zvuku by mohla být lepší
    • Dodaná sluchátka sice asi v této kategorii normální, náročnější uživatel ale spokojen nebude
    • Poměrně pomalé kopírování souborů do přehrávače po USB. Musím ještě příležitostně proměřit, možná to pak dokonce překlasifikuji přímo jako nedostatek
  • Zápory:
    • Provedení mě nenadchlo a například viklavost středního tlačítka nebo dost nedefinované uchycení nabíjecího konektoru mi přijdou pod průměr i v této kategorii
    • Absence ALAC
    • Občas blbne při skenování nahraných skladeb, jednou se mi záhadně zobrazila půlka alb "čínsky". Postupně jsem přišel na postup, jak potíže minimalizovat, ale optimální to není.
    • Zcela nepoužitelný v nastavení EU

 Instalace RockBox
Když už jsem byl v testech, tak jsem ještě zkusil instalaci populárního alternativního firmwaru pro řadu přehrávačů Rockbox. Instalace proběhla celkem v pohodě a závěry bych shrnul následovně:

  • Klady:
    • Podporuje ALAC! Tohle mě moc potěšilo a je to pro mě v podstatě dostatečný důvod na Rocbox přejít. Nyní mám možnost přetáhnout cokoli z iTunes do Sansy a vše jede :-)
    • Připadá mi, že se neprojevuje problém s tříděním nahraných skladeb
    • Zvuk je o něco lepší. Neztotožňuji se ale s některými nadšenými výroky z diskusí, které například zněly ve stylu "propastný rozdíl". Třeba iP4 je jasně lepší  i proti ClipZip s Rockboxem, dejme tomu došlo k vyrovnání s Nano 5g. Prostě zlepšení to je, ale zázraky nečekejte
  • Diskutabilní věci:
    • Ovládání je chaotické. Postupně si sice zvykám, ale původní firmware bez Rockboxu je prostě přehlednější...
  • Zápory:
    • Rockbox pro Sansu Clip Zip je zatím označen jako "unstable" a opravdu mi už párkrát spadnul. Problémy jsem měl hlavně v momentu připojení k počítači, přímo při přehrávání se celkem držel. Snad se to časem zlepší, prozatím to ale není ideální.
Celkově vzato si myslím, že mi pro v úvodu nastíněné účely Sansa Clip Zip poslouží dobře a ve výsledku budu spokojen. Na druhé straně ale dojmy z jejího pořízení dost jasně ukazují, že "nízká cena zkrátka není zadarmo" a že Apple moc dobře ví, co dělá...

10 komentářů:

Pjenkýs řekl(a)...

Když ti stačí 4GB, tak asi moc neposloucháš nebo hodně často skladby měníš, ale já například zvolil Clip+ (předchůdce) právě kvůli paměťové kartě, Rockboxu, ceně a velikosti. Když si vezmu, že jsem přehrávač koupil za 1100 (2GB), s doživotní zárukou, a za 900Kč jsem koupil 32GB kartu (říjen 2011, nyní stojí pod 500Kč), tak pardon, ale ať má Apple cokoliv, může se jít vycpat. Shuffle za 1200Kč s 2GB? Nebo snad 16GB Nano za 3500Kč? Ostatně není to jen Apple, Sony má například podobné velikosti MP3 přehrávačů a za žádnou cenu nelze sehnat nic většího. A Clip dokonce funguje i s 64GB kartou, to je něco, za co by si firmy jako Apple a Sony nechali zaplatit tisíce. Ale dost už o velikosti a ceně. RockBox? 100% stabilní (Clip+), nyní umožňuje i kopírování přes USB, takže žádné čekání na inicializaci. Mass storage, opět oproti otravnému iTunes u Applu. Podporuje to všechny formáty, co snad existujou a vychytávky jako křížení kanálů se mi opravdu líbí (zvukově). Ovládání perfektní, je to jen o zorientování, někam se ty funkce musely naskládat. Display je na slunci trochu neviditelný, jinak je to pro mě naprosto postačující, vzhledem k tomu, že si do RockBoxu lze stáhnout různé designy a nastavovat velikost písma...Zvuk? No nevím, neměl jsem možnost objektivně soudit, nicméně za podobný peníze si sposutu lidí koupí nějaký noname šmejd s hyper displayem a srovnání s iPhonem za 20 000Kč, například opět s menší pamětí, taky není uplně na místě. To je tak vše :) Já koupi rozhodně doporučuji - klidně i bazarového Clipu+ za 3-4 stovky + 16GB kartu za necelých 300Kč. Samozřejmě druhá věc jsou sluchátka, ale to je jasné :)

hlidac67 řekl(a)...

SOUHLAS s Pjenkýsem... SanDisk Sansa Clip je ve své kategorii BEST OF!!!

Anonymní řekl(a)...

Prosím poraďte, jak to zresetovat. Mám nastavenou zemi EU a vadí mí nízká hlasitost,ale nemžu přijít na to, jak nastavit jinou zemi. Děkuji A.

Pjenkýs řekl(a)...

Na Clip+ se to dělá v nastavení a reset do továrního nastavení. Aspoň myslím. A jakmile vyjde RockBox 3.13 bude Zip zařazen mezi stable, takže to je taky řešení...

Unknown řekl(a)...

Tak ja musím nesúhlasiť s tým ž iphone má lepší zvuk ako sansa clp zip vsak ta pres patrí medzi audiofilske mp3 rehravace odporucanej ako klasiku ktorou nemôžete nič pokaziť a že má najepí pomer cena výkon na trhu . Ja osobne vlasním sansu a ked som ju porovnal so sestriným ipodom touch 4gen. sansa hrala podstatne lepsie ma lepsiu dynamiku a v podstate vsetko ak by sa jej iphone chcel rovnať tak iba ak by mal zosilovac. inak co sa týka tej konstrukcie tak tým ze je vyrobená z plastu je podla mna v podstate plus je lahsia a ked vam pade na zem tak poskodi menej ako napr. iphone alebo iný ipod

Unknown řekl(a)...

Tak ja musím nesúhlasiť s tým ž iphone má lepší zvuk ako sansa clp zip vsak ta pres patrí medzi audiofilske mp3 rehravace odporucanej ako klasiku ktorou nemôžete nič pokaziť a že má najepí pomer cena výkon na trhu . Ja osobne vlasním sansu a ked som ju porovnal so sestriným ipodom touch 4gen. sansa hrala podstatne lepsie ma lepsiu dynamiku a v podstate vsetko ak by sa jej iphone chcel rovnať tak iba ak by mal zosilovac. inak co sa týka tej konstrukcie tak tým ze je vyrobená z plastu je podla mna v podstate plus je lahsia a ked vam pade na zem tak poskodi menej ako napr. iphone alebo iný ipod

Unknown řekl(a)...

Mám taky Sansu, je to nejlepší mp3 co jsem měl. Má to 8GB interní paměť + moji 8GB kartu, ale snesla by i větší. Poslouchám hlavně přednášky, takže se velmi často vracím o 10- 20sec. zpět a na to je úplně super, protože tlačítka to dovolují i ve tmě v autubuse do práce. Což na dotykovým displeji mého Sony mobilu nejde.
Displej mi přijde úplně v pohodě, plní tu funkci kterou má a nějaký zbytečnosti, který akorát vybíjejí baterii nechci.
Další plus Sansy je velmi dlouhá výdrž baterie, nepočítal jsem to, ale cca 10h to bude a to jí mám už víc jak 4 roky a požívám opravdu často.
Viděl jsem, že se dá sehnat mp3 s výdrží cca 20h vyrábí to Sansa a Sony, ale Sony má u toho jen asi 4GB paměť, tak to ať si nechaj.
Pavel.

Oliver řekl(a)...

Sansa se i po letech stále drží mezi nejlepšími mp3 přehrávači viz třeba tento výběr k 2018 https://www.equiplo.cz/mp3-mp4-prehravace/ kde je docela konkurenceschopný hlavně ve výdrži, paměti nebo rozšiřujícím slotu.

Dave řekl(a)...

JJ. Přesně tak, taky jsem skončil u Sansy a max.spokojenost. Tenhle povedený přehrávač si drží dobré hodnocení již poměrně dlouho. Třeba tady https://www.testy-spotrebicu.cz/testy-mp3-prehravacu/

Sulan řekl(a)...

Mně se celkem líbí Sony, ale obecně na tu značku nemáme moc dobrou zpětnou vazbu. Konkrétně nás zajímá Sony NWZ B183F, která je vítěz tohoto https://www.arecenze.cz/mp3-a-mp4-prehravace/ Nemáte prosím někdo zkušenost?

Díky moc.