sobota, února 25, 2012

Sluchátkový zesilovač a DAC převodník NFB-12.1

Po delší době jsem se rozhodl něco investovat také do kvalitního poslechu hudby. Požadavky byly celkem prosté - nemám možnost rozumného poslechu na reproduktory, tak to prostě nebudu řešit a zaměřím se na maximální kvalitu zvuku ze sluchátek. No a zdroj hudby bude vesměs digitální, takže je pro mě optimální, když bude součástí zařízení i kvalitní D/A převodník, který kromě běžných SPDIF vstupů umožní i připojení přímo k počítači přes USB.

Výběr by byl na dlouhou diskusi, ale nakonec mě nejvíc oslovila čínská firma Audio-GD. Tohle je na čínské poměry dost netradiční výrobce, který se opravdu zaměřuje na velice vysokou kvalitu spadající do highend oblasti doopravdy, nejen v reklamních výkřicích. Z nabídky jsem původně uvažoval o sluchátkovém zesilovači s DAC se jménem Sparrow, nakonec ale z řady důvodů došlo na naprostou novinku - převodník NFB-12.1.  Ona to vlastně až taková novinka není, NFB-12 se už nějakou dobu vyrábí, letos nicméně došlo na inovaci, kdy se jednak měnil použitý převodník (aktuálně 2xWM8741) a zejména ve verzi 12.1 přibyly na čelní panel přepínače umožňující volbu filtru v DA převodníku (v minulosti to šlo pouze jumpery po otevření).



Nákup proběhl po krátké mailové komunikaci v pohodě - doručení DHL, platby PayPal. NFB-12.1 dorazil cca za týden, drobné doplacení DPH zařídilo DHL bez jakýchkoli složitostí (dost rozdíl proti České poště...), výsledná cena je cca 5400 korun, což není za zařízení této třídy až tak moc.


Po rozbalení bylo vše v pořádku, součástí dodávky je síťový kabel a propojovací kabely USB a optický digitální TosLink. Zapojil jsem tedy USB do MacBooku Pro a tím  vlastně práce s nastavením skončila - v nastavení zvuku OS X se objevilo patřičné zařízení (viz obrázek) a vše funguje. Z hlediska dojmu z poslechu není co vytknout - při použití kvalitních sluchátek (u mě Sennheiser HD 650) je zvuk skutečně dobrý, lze navíc různě optimalizovat převodník volbou oversamplingu a filtrů. Tohle je na delší diskusi a sám ještě nemám jasný názor, předběžně se ale zdá, že pro špičkové HD nahrávky je optimum "malý" oversampling ve spojení s "lineárními" filtry, pro běžné CD (či slušnou MP3/AAC)  pak je lepší použít 4x či dokonce 8x oversampling, což zlepší podání výšek. Ale je to trochu alchymie...
A obvyklé varování - při použití podobně kvalitního zesilovače vás to bude přímo tlačit ke koupi lepších sluchátek a až si je pořídíte (HD 650 už lze akceptovat), tak vám začne vadit (ne)kavlita řady nahrávek. Ale to už jsou běžné autdiofilské radosti :-)


Celkové hodnocení je prozatím velmi kladné - za rozumnou cenu obdržíte kvalitní zařízení, kterému lze vytknout snad jen horší estetiku předního panelu (přepínače filtrů by mohly být hezčí). Ale popravdě mě to nijak moc netrápí :-)

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Rád bych také nakoupil od Audio-GD, ale neumím stanovit konečnou cenu. Nevim jak je to se clem a dph. Mohl byste mi, prosím, poslat na e-mail liborj@datacom.cz jak "vznikla" z $254 (cena od Audio-GD) částka 5400 Kč. Díky moc.

Anonymní řekl(a)...

Výpočet je vcelku jednoduchý. Pokud se vlezete do částky 150 euro tak platíte pouze DPH tj. 20 (příští rok 21). K tomu musíte připočítat částku cca 300 kč (v případě DHL nebo UPS). V případě vyšší částky je nutné počítat ještě ze clem. Liší se to typem zboží, zemí původu apod.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,potřeboval bych poradit,v této oblasti se vůbec neorientuji.Potřeboval bych DAC pro převod digi.signálu koax\optika na analog do zesilovače (2xcinch)Je tento NFB - 12,1 vhodný?Nebo který v podobné ceně od Audio - Gd by tohle zvládl? Děkuji za radu.TonyM

Anonymní řekl(a)...

Zajímalo by mne, zda DAC produkuje nějaký šum do sluchátek, mám také Senny 650