úterý, září 01, 2009

Novinka od Canonu - EOS 7D

Trochu pobaveně sleduji, jak týden poté, co jsem koupil nový fotopřístroj je tu nová "převratná novinka" :-) Opravdu pobaveně, chtěl jsem fullframe, což nový EOS 7D není, jde o trochu jinou koncepci, takže se žádná deprese nekoná, nicméně shoda okolností to zajímavá je.
Každopádně EOS7D si jistou pozornost zasluhuje, patrně ho lze označit za novou "vlajkovou loď" přístrojů s APS-C snímačem (1,6x crop). V první řadě nelze přehlédnout snímač s rozlišením 18mpix - na APS-C formátu je to opravdu hodně... Zajímavé jsou ale i další parametry - sekvence 8 obr/s je vynikající, zrovna tak stojí za pozornost AF systém, který podle popisu možná předstihuje i profi "jedničkovou řadu", pro AF byl mimochodem doplněn samostatný CPU, už tedy nejde o využití DIGIC. Rozšířeno je i měření expozice, mimořádně velký by měl být hledáček, mimochodem s pokrytím 100%. Nechybí ani FullHD video.
Ještě není zcela jasná cena (předběžně jsem zachytil cca 1700USD), ale o tom, že jde o zajímavou novinku a že na trhu způsobí značný rozruch není již teď pochyb.
Přirozeně se ale nabízí i jisté otázky, hlavně kolem snímače. Jeho hustota je extrémní, což na první pohled budí otázky kolem šumu při vysokých ISO. Jenže to se dá patrně ukontrolovat (i když první dostupná porovnání s 5D mark II naznačují, že tu jistý odstup je). Otázkou je ale dosažitelné rozlišení s ohledem na difrakci - tady už se dostáváme do bodu, kdy mezní hodnota je někde kolem f5,6 (dáno fyzikálně!), při větším zaclonění již snímač nebude plně využit. Ne že by se nenašly objektivy (hlavně u dlouhých skel), které dostatečné parametry nemají, ale třeba snímek krajiny s požadavkem na velkou hloubku ostrosti už problém být může. No nechme se překvapit, co ukáže praxe...
Prozatím asi nejpodrobnější popis novinky najdete u Roba Galbraitha, doporučuji...

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Ahoj,

taky jsem z toho "nadšením bez sebe". Už u 50D mi připadá, že jsou snímky neostré jen díky vysokému rozlišení snímače. Nehledě k tomu, že Canon základní APS-C zoomy už samy ostrostí nijak zvlášť neoplývají. Když se podívám do hledáčku (dpreview.com), tak mi připadá, že se sice zvětšila hustota AF bodů uprostřed, ale okrajové zůstaly stejně daleko od středu. Takže pokud by tento AF senzor dali v budoucnosti do EOS 5DMkIII, nic moc by se tím nevyřešilo, snad kromě toho, že by všechny body byly křížové. Ale neměřil jsem to, je to jen dojem. Co se mi na 7D líbí je elektonická matnice, nicméně to je asi vše. Doufám, i když je to nepravděpodobné, že se aspoň pohne cena 5DMkII směrem dolů.

J. V.