čtvrtek, srpna 27, 2009

Rybářský fotoworkshop o víkendu

Možná je pojem "workshop" příliš vznosný, faktem ale je, že jsem minulý víken trávil na velmi příjemné akci - setkání několika rybářů se zájmem o focení ryb. Akci organizoval Míra Horáček, rybářům to jméno jistě něco řekne, ostatní se mohou podívat třeba na tento odkaz.
Tato akce byla opět dalším potvrzením faktu, že podobné "worshopy" mají svůj smysl, není nutné organizovat nějaké detailní přednášky, často daleko víc pomůže vidět přístup k focení od dalších podobných "bláznů".
Ryb se i přes někdy nepříznivé počasí chytilo docela dost, zaznamenal jsem kapry, lína, všechny druhy jelců, štiku, bolena, pstruhy duhové - opravdu se dalo fotit ledacos.
Jinak vlastní focení ryb by si zasloužilo samostatný článek. Asi hlavní problém vidíme všichni v tom, že se dost složitě kombinuje role rybáře a fotografa - často si člověk fotí rybu sám a z toho plyne nutnost vše dělat jednou rukou a další radosti - nic moc. Další kapitolou je přirozeně etika - člověk buď rybu chce pustit, pak ji příliš týrat nemůže anebo si ji chce nechat "na pekáč", ovšem ani pak by nebylo právě morální ji před zabitím dlouze týrat focením. Pak ovšem není na focení mnoho času - někdy opravdu fofr. Nicméně nějaké dynamicky či výtvarně působící snímky se udělat dají, viz třeba tato...

2 komentáře:

pravda akce vydařená řekl(a)...

Ahoj Tomáši, pravda, akce to byla moc vydařená, i mě se tam moc líbilo. Doufám že to někdy zopakujem. Měj se Libor

Rybí olej řekl(a)...

Paráda Tome tvoje fotky jako vždy luxusní ;)