pátek, května 11, 2007

Hodně zajímavé testy objektivů...

...zejména širokoúhlých jsem objevil na adrese http://www.16-9.net/lens_tests/. Chce to projít komplexně, opravdu zajímavé.
Nicméně pokud bych měl vypíchnout něco extra, tak to jsou asi zejména tři zjištění. Zaprvé to vypadá, že nová verze zoomu 16-35/2,8L II od Canonu je extrémně podařená. Objektiv byl porovnáván se špičkovými pevnými skly Leica atd. a ono to nebylo tak, že by s nimi držel krok, tento zoom je v mnoha bodech pobil, někdy i dost drtivě! Popravdě toto jsem nečekal - že se zoomy lepší a představa "pevné sklo je vždy lepší" již moc neplatí vím, ale že to došlo až tak daleko mě přeci jen překvapilo. Druhá věc se týká zoomů obecně - velmi dobře totiž obstály i levnější Canon 17-40/4L či Nikon 17-35/2,8, ani zde nebyla převaha pevných skel velká.
Třetí postřeh se týká pevného skla Canon EF 24/1,4L - v testech často problematický, ale tady při reálných porovnáních taky obstál skvěle. Při srovnání se špičkovým Distagonem ZF to bylo v podstatě na remízu, vítězství Zeissu jen nepatrné, ale když se započte možnost užití dalších dvou clon světelnosti a další klady, tak dopadla Canoní 24/1,4 výtečně.

Žádné komentáře: