neděle, února 04, 2007

Návrat Metzu?

Blesky Metz byly před lety vnímány jako vrchol zábleskové techniky. S nástupem DSLR (a ostatně již i posledních modelů analogových zrcadlovek) ale nastaly Metzu těžké časy. Univerzálnost SCA adaptérů upadala, neboť leckdy byly nutné zásahy do vlastní elektroniky, cena také nebyla výrazně nižší než u originálních od Canonu a dalších značek, navíc přišla konkurence od Sigmy.
Je dost charakteristické, že poslední novinka přišla na trh s minimální pozorností v diskusích atd., přitom by ale mohla Metz vrátit do hry. Je jí blesk s označením MB58AF (plus doplňující značení pro Canon a Nikon).
V čem je inovace? V první řadě byl opuštěn SCA adaptér, který v praxi asi blesk spíš zdražoval a využitelnost byla v praxi dost sporná - začínala se lišit i vlastní těla blesků a zdaleka ne vždy stačila změna SCA. Nicméně upgradovatelnosti se Metz nevzdal a na MB58 najdete USB konektor pro upgrade firmwaru pro případné nové modely fotoaparátů bez potřeby návštěvy servisu - chvályhodné. Do výbavy se dále vrátil pomocný reflektor pro vyjasňování stínů - nyní by měl být plně funkční i v ETTL režimu (a ekvivalentech Nikonu). K tomu další užitečné inovace a celkem zajímavá cena, která je přesně uprostřed mezi originálním 580EX od Canonu a Sigmou DG Super.
Osobně přirozeně nemám důvod Canon 580EX opouštět, ale popravdě kdybych začínal od nuly, tak bych nejspíš tuto alternativu do výběru zařadil.
Info od výrobce je zde...

Žádné komentáře: