čtvrtek, března 23, 2006

Recenze Olympusu E-330 - námět k zamyšlení

Na Dpreview vyšla podrobná recenze nového Olympusu - viz zde.
Nemá ji cenu moc komentovat, projděte si ji sami. Celkově je E-330 určitým posunem mezi amatérskými Olympusy s ohledem na možnost elektronického hledáčku a další věci, jinak je to ale otevřeně řečeno spíš lehká stagnace.
Zaujalo mě spíš porovnání obrazové kvality. V první řadě musím říct, že se podle mě Olympus zařadil do jednohu šiku s výrobci kompaktů jako je třeba Fuji v oblasti vlastností při vysokých ISO. Nemohu si pomoci, ale filozofie "klidně to úplně rozmažte, jen ať to nešumí" je podle mě naprostým omylem vývoje a je velmi na škodu. Fotky z E-330 při 800 a 1600ISO zpracované z RAW módu jsou podle mě o dva řády lepší než JPG - proč???
Bohužel ale ani při nižších ISO mi třeba ve srovnání s EOS 350D nepřipadá výsledek přesvědčivý - trochu podobné pocity jako při porovnání Nikonu D200 a EOSu 20D, jenže tam měl Nikon aspoň výhodu o něco většího rozlišení a tak celkově vyšel docela dobře. E-330 ale prostě působí proti 350D dost mlžně. Nevím, opravdu se nemohu zbavit pocitu, že se výrobci pořád nedokážou vypořádat s větší hustotou snímače než cca 8mp na APS-C.
Dá se v tom vidět nějaký trend do budoucna? Nevím, zatím je asi brzy na podobné úsudky...

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Měl jsem možnost s tímto foťákem pracovat a bohužel musím potvrdit pravdu napsanou v blogu. Tedy nic moc:-(
ubytování