sobota, října 11, 2014

Lee Child: Jack Reacher 3 - Varovný signál

Už velmi dlouho jsem uvažoval, že bych na svém blogu občas publikoval také recenze některých knih, které jsou podle mě hodny pozornosti. Nějak se mi však stále nedařilo se k tomuto dostat, až přišel impuls z úplně jiné strany. Jednalo se o projekt prodejce ebooks Palmknihy, kde občas nakupuji, kde se rozhodli trochu podpořit psaní recenzí a oslovili své zákazníky. Jako můj první počin v této oblasti vznikla recenze jedné z knih série "Jack Reacher" od Lee Childa. Viz http://www.palmknihy.cz/varovny-signal.html . Kniha je v sérii třetí, proto jsem pokládal za vhodné trochu více rozebrat sérii jako celek...

Nejprve tedy k stručnému seznámení se sérií knih o Jacku Reacherovi, kterých již vzniklo 19 a minimálně 12 se dočkalo i českého překladu. 
Hlavní hrdina je bývalý špičkový představitel elitní jednotky vojenské policie USA. Dosáhl hodnosti majora a dlouhé řady vyznamenání, v souvislosti s omezováním stavů armády se ale rozhodl odejít do civilu. V civilním životě se potlouká po USA jako tulák, nutno ale dodat, že toto je jeho vlastní rozhodnutí, založené patrně na potřebě jistého kontrastu s jasně nalinkovaným životem v armádě a touhou být nyní pro změnu absolutně svobodný. Bylo by proto omylem si pod pojmem tulák představit špinavého bezdomovce, jde pouze o absenci trvalého bydliště, kdy se Reacher potuluje od motelu k motelu v různých městech. Finanční problémy ho příliš netíží, zpočátku mu poslouží odstupné od armády a když postupně dochází, tak se nijak nevyhýbá občasné práci, s ohledem na své nevelké potřeby si na živobytí vydělá celkem bez problémů.
Zápletky většiny dílů série se točí kolem toho, že se obvykle při svých toulkách připlete k nějakému zločinu (vražda, únos, vydírání…), který je pak nucen řešit. Ve více případech mají tyto případy něco společného s jeho armádní minulostí. Proč ne, podobný přístup zvolila už například Agatha Christie, Hercule Poirot se u dobré poloviny svých případů k nim připlete spíše náhodou, u slečny Marplové je to ještě častější. Jelikož způsob “zapletení” dokázal Lee Child obvykle vytvořit celkem přijatelně, tak tomu není co vytknout. 
Pojem “zápletka většiny dílů” jsem použil proto, že několik dílů série se retrospektivně vrací do doby, kdy byl Reacher ještě v armádě, jelikož ale recenzovaný díl do této skupiny nepatří, dovolím si nyní tuto “řadu v řadě” nechat stranou.
Co se týče literárního žánru jsou obvykle knihy této série označované jako thriller. Otevřeně řečeno s tím souhlasím jen částečně. Jistě, o dramatické a často velmi drsné a krvavé zápletky nouze není a napětí při četbě si užijete spoustu, v tomto ohledu se o thrilleru jistě mluvit dá. Myslím si ale, že dost knih ze série spadá spíše do oblasti detektivního románu, kdy Jack Reacher využívá svých zkušeností a postřehu k hledání řešení a pachatele. Osobně bych si dokonce dovolil tvrdit, že nejlepší ze série jsou právě díly, u kterých je tento posun více patrný.

A nyní k vlastní knize Varovný signál…
Jack Reacher do ní vstupuje na Floridě, kde si celkem spokojeně přivydělává kopáním bazénů a ostrahou striptýzového baru. Situace se ale změní setkáním se soukromým detektivem z New Yorku Costellem, který se ho snaží kontaktovat. Reacher se ho zbaví, ale vzápětí je detektiv nalezen mrtvý a bez konečků prstů pro ztížení identifikace. To ho zaujme a rozhodne se zjistit příčinu a spojitost a odlétá pátrat do New Yorku. Na místě celkem rychle zjistí, že detektiva najala dcera jeho bývalého velitele, generála Garbera, se kterou ho pojí vztah z minulosti, který je rychle obnoven. Méně jasné je však pátrání po příčinách Costellovy vraždy, existuje sice jasná souvislost s vojákem Victorem Hobbiem, který se kdysi ztratil ve vietnamské válce, ovšem důvody k vraždě jsu naprosto nejasné. Postupem času ale autor odkrývá karty, kdy se ukazuje, že pod jménem údajně mrtvého se skrývá někdo jiný a až příliš živý. A jeho zneškodnění není právě nic jednoduchého.

Nechci zacházet do podrobností obsahu a tím kazit čtenářský zážitek, proto rovnou půjdu k hodnocení. Autorovi je nutno přiznat velmi dobrou schopnost stupňování napětí a odkrývání karet. Používá celkem obvyklý postup, kdy se střídavě popisuje děj z pohledu Reachera a kroky jeho protivníka Hobbieho, činí to ale tak dobře, že i když čtenář přesně ví, co Hobbie dělá, tak do poslední chvíle nemá tušení o pozadí a zejména o tom, kdo vlastně je. V tomto směru uděluji hodnocení velmi vysoké. Trochu problém mám s vlastní zápletkou, nechci zabíhat do podrobností, fakt ale je, že mi v pár detailech nepřijde zcela věrohodná. Nicméně výhrady nejsou tak silné, aby dobré hodnocení otočily, pouze ho mírně zhorší.  Druhá námitka je podstatná pouze pro člověka, který čte postupně celou sérii Jacka Reachera - v knize autorovi dost zaskřípala návaznost dílu. V předchozím dílu série se totiž Reacher osobně setká s generálem Garberem v akci, u tohoto dílu ale s jeho dcerou komunikuje tak, jako by ho od odchodu z armády neviděl a ani čas generálovy smrti moc nesedí. Trklo mě to asi proto, že to není v sérii zcela obvyklé, v jiných dílech jsem podobné chyby nepostřehl, tady ale jsou a dokonce se týkají dvou po sobě přímo následujících dílů.
Celkově vzato pokud bych hodnotil hvězdičkami ve stylu www.cbdb.cz, dal bych knize něco mezi 3/5-4/5. Kniha je příjemná na čtení a vynaloženého času na přečtení patrně litovat nebudete, ale nejlepší ze série Jacka Reachera určitě není.

Žádné komentáře: