pátek, srpna 13, 2010

Yashica EZ F521 ještě jednou

Na konci loňského roku jsem se v jednom příspěvku stručně zmínil o existenci přístroje, kterému se občas říká "digitální Holga". Tehdy mě to nijak zvlášť nezaujalo a pouze jsem konstatoval, že se něco takového objevilo. Nicméně před nedávnem jsem na tento přístroj náhodně narazil nejprve na netu a pak jsem ho velmi krátce viděl i v reálu, což to mě přivedlo k určitému doplnění informací (těch je dnes již k dispozice mnohem víc).
Yashica EZ F521 je poměrně hezky udělaný přístroj, některé věci v retrostylu vypadají až trapně, ale tady byla rozumná míra vkusu dodržena a tak je dojem slušný. Pro obchodní úspěch je jistě podstatné, že přístroj opravdu v některých ohledech vypadá jako kultovní Holga, těžko říct, zda to je náhoda nebo záměr, ale zkrátka to tak je :-)
Po technické stránce jde o jednoduchý digikompakt s CMOS snímačem 5mpix (výsledně 2592x1944px) a možností záznamu videa v běžném VGA rozlišení. Kromě interní paměti 32MB lze použít běžnou SD kartu, napájení je na tři malé AAA tužkovky.
Až dosud nic zajímavého - běžný lowend. Rozruch kolem tohoto přístroje vychází spíše od jeho "objektivu" - jediná spojná čočka, prostě "Holga styl", navíc je poměrně dost slušný i optický hledáček. Výsledkem jsou snímky, které sice neobstojí kvalitou ve srovnání s kdejakým běžným levným digikompaktem, naproti tomu ale v některých ohledech připomínají snímky z Holgy - prostě klasické neduhy jediné čočky, někdy "zajímavé" reflexy, atd. Navíc lze jednoduchou úpravou (taková papírová podložka s menší dírou pod objektiv) získat i typickou vinětaci. Pravdou je, že snímky z F521 Holgu připomínají víc než běžné digitály a hlavně je velmi podobný i styl focení s minimem ovládacích prvků. Na druhé straně ale chybí některé vlastnost středoformátu a klasického filmu, to ale ani nikdo nemohl čekat. Pro lidi, které zaujalo výstupy z různých "toy cameras", ale nemají možnost zprocovávat filmy doma, je asi tato Yashica docela zajímavou alternativou, která stojí za pokus.
Cena proti mému předchozímu článku o něco spadla, dnes se dá F521 pořídit včetně poštovného i mírně pod 100USD. Když se zamyslím nad alternativami, tak je to v kategorii "digitální Holga" asi to nejlepší na trhu, 99USD za F521 jsou určitě lépe vynaložené peníze než 50-60USD za různé verze VistaCam nebo 150-250USD za podle mě extra předražené mutace Digital Harinezumi. Netvrdím, že si F521 koupím (já mám na zpracování filmů možnosti bezproblémové), nicméně hodnotím docela kladně.

Žádné komentáře: