středa, dubna 18, 2007

Panasonic DMC-L1

Na dpreview byla publikována rozsáhlá recenze první DSLR Panasonicu pro systém 4/3 (jinak známého od Olympusu).
Ať se na to člověk dívá jakkoli, je to zajímavý přístroj. Poctivé kovové tělo, opravdu vynikající "setový" zoom 14-50mm od Leicy se stabilizací a slušnou světelností 2,8-3,5. Obrazová kvalita snímače sice zvyklostí Canonu či Nikonu nedosahuje, ale na druhé straně s ohledem na jeho menší rozměr ani nejde o žádný "průšvih". Ovládání klasické, celkem budící dobrý dojem.
Celkové hodnocení je sice "jen" recomended, ale to je dáno skutečně vyšší cenou a tím logicky horším výsledkem v položce Value, objektivně mi ale 1700USD nepřipadá jako zas tak hrozná cena, uvážíme-li, že "setový" zoom je z kvalitativní kategorie, která se pohybuje u konkurence v relaci až někde přes 20 tisíc korun.
Nemohu si pomoci, ale kdybych nyní z nějakého důvodu musel s pořizováním výbavy začít od nuly, tak bych asi o variantě přechodu na systém 4/3 uvažoval. Olympus nabízí řadu HODNĚ zajímavých skel, zejména u delších zoomů je cena proti C/N velmi příznivá, L1 zas zajímavě doplňuje nabídku těl... Neříkám že je tento systém bez chyb, to ani náhodou, ale do výběru bych ho zařadil zcela jistě.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

A já si myslel, že třístovka ZUIKO je v porovnání s šestikilem Canon dražší...

fotozona řekl(a)...

Právě že dneska už ne - teď je Zuiko 300/2,8 za baťovských 99999,-