úterý, ledna 23, 2007

Chudáček Canon :-)

Tak lehce sleduji fámy a pověsti před PMA2007, která začíná 8. března a docela se bavím. Fakt může člověk Canon jen politovat - aby splnili všechny drby, tak to si ale opravdu máknou :-))) Dočetl jsem se minimálně o čtyřech DSLR, deseti objektivech (často hodně divokých), středoformátu, asi 10 objektivů k němu - no super!!!
Ale vážněji. Jasné je, že jistá inovace se dá čekat. Taky je faktem, že letos slaví systém EOS pěkné dvacáté narozeniny - to si o marketingové využití přímo říká. Já osobně bych si vsadil, že se v první řadě objeví inovace v profi řadě a možná kupodivu spíše u rychlého těla 1D mark II N, byť se více čeká nástupce high resolution 1Ds II. Ve střední třídě bych naproti tomu nic moc nečekal - jistě, 40D je pravděpodobný, ale obávám se, že se nedá čekat o moc víc, než 30D s 10mpix snímačem ověřeným u 400D. Ještě méně věřím v nějaký hypotetický 3D - jo, líbil by se mi, ale jsem skeptik.
Naproti tomu je asi pravděpodobné, že přibydou další zajímavá skla, Canon v tomto docela pracuje a na rozdíl od konkurence se nevyhýbá ani specialitkám typu 50mm f1,2L. Obávám se ale, že fámy o 100-400mm f4 za 1400 Euro jsou jen báje - moc dobře vím, jaký je reálný rozdíl velikosti a složitosti 100-400 se světelností 5,6 na dlouhém konci a podobného skla s f4 (třeba jako je Nikkor 200-400 f4) - drtivý rozdíl a nevěřím, že by se podařilo cenu světelnější verze udržet tak nízko - netajím se ale tím, že by mě podobné sko zajímalo i za o něco vyšší cenu, nechme se překvapit. Přeci jen tu je jeden naprosto reálný fakt, který mi brání tyto zvěsti odmítnout úplně - difrakční optika. Tato technologie je Canonem patentována a reálně již byla nasazena ve dvou objektivech, které jsou celkem běžně v prodeji (zde a zde)- úplně vyloučit její nějaký dramatičtější nástup nelze. A s ohledem na možnost velkého zmenšení objektivů asi klesají i náklady - kdo ví?

Pověsti o středoformátu 40mpix se mi nechce komentovat. Má to jistou logiku - Canon je asi schopen špičkový snímač udělat, navíc se prakticky jistě trochu podílel na Contaxu 645 a údajně (a tady už jsme ve spekulacích) dokonce některé technologie při krachu Contaxu nakoupil a stáhl k sobě. Silná pozice Canonu v ateliérové fotografii s použitím fullframe DSLR je bez debaty, snaha dostat se do ještě vyššího segmentu má svou logiku. To jsou ale asi tak všechna fakta, dál už to vnímám jako čiré spekulace a více k tomu nebudu dodávat.
Každopádně je tu dost důvodů proto, aby se začátek března očekával s velkým zájmem...

Žádné komentáře: