čtvrtek, července 13, 2006

Zamyšlení (nejen) nad Hasselbladem H2

M. Reichmann opět publikoval na LL něco zajímavého. Popisuje praxi s patrně nejvymakanějším MF digifoťákem dostupným v současnosti, kterým je Hasselblad H2 s 39mpix stěnou. Zajímavá recenze, ale opět jsem se utvrdil v tom, že pro mě je cena Luminous Landscape spíš v schopnosti provozovatele koukat na věci v širším kontextu.

A to je případ tohoto článku, autor sice H2 spíše chválí, ale zároveň si klade otázky o současném stavu na trhu, ubývání konkurence atd. a poukazuje na to, že se Hasselblad vlastně dostává do pozice jakéhosi dinosaura - dokonalý organismus bez jakéhokoli přímého konkurenta, ale zároveň tím i s absencí vlivů, tlačících vývoj atd. A vede ho to k nepříjemným otázkám a závěrům - viz třeba "No industry segment can long survive with just one entrant, even one as good as the H2 from Hasselblad. A healthy industry needs competition, and if that isn't allowed to thrive, even in a niche market like medium format digital, the game could well end up being lost for winning."

Obávám, se že podobné věci se týkají více položek v současném fotoprůmyslu a řada z nich se už týká i normálních fotoamatérů. Viz třeba fullframe DSLR - řekněme si na rovinu, že na současné činnosti Canonu je jasně vidět, že ho v této třídě vlastně nic netrápí a tak slušná, leč určitě ne dokanalá 5D cenově stagnuje, 1DsII dokonce podražila, o inovací zatím ani vidu ani slechu a přitom by určitě bylo co zlepšit. Ale proč by se měl výrobce někam tlačit, když mu (dočasně či trvale?) konkurence toto pole zcela vyklidila?
To samé se týká analogu - nejenže se asi již neobjeví nic nového v přístrojích, ale postupně přestává i výroba a prodej nových. Amatérů se to zatím moc nedotýká, spíš naopak ceny v bazarech umožňují dostat se k věcem, které byly donedávna jen snem. Ale jakou to má perspektivu? Kdo bude vyrábět filmy v případě, že v podstatě nebude existovat nová produkce techniky a základna uživatelů se bude tenčit? A je to spirála... N
evím, nějak jsem trochu skeptický :-( Ale co, ono to ještě bude trvat dost dlouho :-)

Žádné komentáře: