pátek, února 24, 2006

Recenze Nikon D200 na Dpreview

Na Dpreview už se objevila velmi očekávaná recenze D200, čtěte zde... Recenze bez námitek, opět velmi profesionálně provedená.
Složitější je ale hodnocení výsledků. D200 samozřejmě i u Phila obstál prakticky po všech stránkách obstála ve vybavení, provedení, atd. - k tomu není co dodat, lze jen souhlasit a Nikon chválit.
Jiná věc je ale obrazová kvalita a tady bych popravdě mluvil spíš o značném zklamání. Pozor, to nemyslím tak, že by D200 fotila špatně, to ani náhodou, splaskla ale bublina některých přehnaných očekávání. V první řadě je dobře natvrdo říct, že obrazové kvalitě EOSu 5D se D200 nemůže rovnat ani náhodou, tam tedy rozdíl vidím velmi výrazný. S ohledem na cenu to ale není žádné velké zklamání, jde právě jen o jisté splasknutí bubliny, šířené v různých forech.
Problém ale vidím ve srovnání s EOSem 20D. Tady se čekalo vedení D200, ale ono to moc neplatí. Jednak je D200 celkem jasně horší při ISO 800 a víc. Zadruhé (a to mne překvapilo víc) je rozdíl pramalý i při nižších ISO - D200 má sice větší rozlišení, ale obraz je prostě méně ostrý. Takže sice bych v obrazové kvalitě D200 uznal proti 20D vítězství, ale rozdíl je moc malý. Cekal bych podobný rozdíl, jako byl mezi EOSy 20D a 10D - sice taky žádná revoluce, ale celkem nebylo sporu o tom, že 20D je prakticky ve všech ohledech lepší. Mezi 20D a D200 to ale tak docela neplatí. Vnucuje se velmi zajímavá otázka, umí-li Canon udělat lepší snímač (pak je vše OK a není co řešit) anebo zda se začíná opravdu narážet na limity snímačů, současné optiky (či obojího). V druhém případě by to bylo hodně silným argumentem pro přechod na větší snímače (APS-H či fullframe) a to by tedy bylo pro Nikon velmi nepříjemné zjištění, Nikon totiž evidentně na DX formát vsadil a přechod na fullframe by byl pro hodně uživatelů velmi bolestivý.
No uvidíme, na závěry je ještě dost času a nemá cenu předjímat, každopádně ale test D200 námětem k zamyšlení je...

Žádné komentáře: