sobota, prosince 10, 2005

Dárkovníček :-)

Co by se mi tak líbilo pod stromeček?

Mezi digikompakty mě asi nejvíc zaujal Panasonic LX1. Je to totiž zase jednou něco nového, mrňavý kompakt fotící do formátu 16:9, slušným rozlišením a podporou RAW má prostě něco do sebe. Není bez vady, zejména šum při vyšších ISO je bídný, ale přesto mě tato hračička zaujala.

V segmentu EVF mě naopak (tradičně) nezaujalo vůbec nic. Vím, že se mnou dost lidí nesouhlasí, ale podle mě cesta opravdu nevede přes "hru na DSLR", kdy vznikají stále komplikovanější monstra, která jsou někdy již dokonce větší než nejmenší modely pravých zrcadlovek. Ne, tady nic...

V DSLR je sice volba novinky roku jasná - EOS 5D (Nikon D200 pořád reálně na trhu není, tak bych ho počítal spíš až do roku 2006 a navíc bych asi preferoval 5D i tak). Ovšem volba mého favorita už tak jasná není, přiznám se, že nevím, jestli bych raději EOS 5D nebo spíš ultrarychlý EOS 1DIIN. A k tomu jedno přání vyloženě z oblasti vánočních snů - on zvolna cenou klesá i EOS 1DSII. A na rovinu řečeno, tento topmodel je parametry přeci jen o slušný kus dál než 5D. Ovšem všechny tyto modely bych sice bral od Ježíška, ale jinak podle mě moc dobrá doba pro nákup není, velmi bych se totiž divil, kdyby minimálně 5D po Novém roce nezlevnil.

Mezi objektivy mě neoslovilo nic nového. Nicméně pro příští rok se asi budu muset rozhoupat k vyřešení špičkového teleobjektivu. Volba je celkem jasná - buď Canon EF 2,8/300IS L anebo jako ekonomická varianta Sigma 2,8/300EX (ta je navíc teď v nové verzi DG, takže přeci jen nějaká novinka). K tomu oba telekonvertory 1,4x i 2x - no, to bude manželka rozdýchávat těžko :-)))

Jo, bylo by to krásné, kdyby opravdu naděloval Ježíšek či Santa Claus, co?

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

300L 2,8 od Canonu je jasná volba.
Je to sice hromada peněz, ale stojí to za to.

Stipek

fotozona řekl(a)...

Zcela na rovinu - on ten Canon 2,8/300 není opticky zas až o tolik výjimečnější než ta Sigma, některé nadšené komentáře prostě nemohu potvrdit. Jako obrovskou výhodu vidím spíš optický stabilizátor, to je pro mě velký argument.

Naopak proti mluví cena - reálně mám za rozdíl ceny skoro tělo 5D anebo (což myslím jako vážně míněný příklad) za ten rozdíl pořídím 2 týdny v Yellowstone. A co si budeme říkat, finanční limity nejsou nekonečné...

Anonymní řekl(a)...

No právě stabilizátor, a třeba taková skvělá věc jako tlačítka na objektivu kterejma si můžu přepínat třeba mezi Servo a One shot, což využívám poměrně často. Pak je tu kompatabilita a mechanické provedení atd ...

Stipek

fotozona řekl(a)...

No, tak přepnout servo a one shot umím na foťáku aniž bych ho dal od oka :-)

Jinak ale souhlas - primární klad je IS, pak asi přeci jen rychlejší ostření, mechanické provedení už o něco méně (jak víš, já ty Sigmy opravdu testoval a ty modely nad 60 tisíc jsou udělané velmi dobře).

Pak už je to jen o ceně, což bude podle aktuální situace, možné je vše.

Anonymní řekl(a)...

A co ta Sigma 120-300/2.8? Z recenze na Paladixu to vypadalo ze do tydne ji budete mit doma :)

fotozona řekl(a)...

Sigma 120-300 je fakt super, navíc už je taky ve vylepšené verzi DG.
Jenže jsem přeci jen došel k názoru, že chci něco s optickou kvalitou bez kompromisů (ne pouze velmi dobrou, chci vynikající). A ono prosté porovnání MTF na webu Sigmy mezi 120-300 a pevnou 300mm mluví dost jasně. Canon 2,8/300 je ještě o maličko (ale už opravdu jen o trošku) lepší.

Takže se 90% opravdu rozhodnu pro pevné sklo, jde jen o to pro které. Ona je tu ještě jedna možnost - Sigma 4,5/500... Ale uvidíme po novém roce.