pondělí, prosince 27, 2010

Zajímavé články na Luminous Landscape

Web Luminous Landscape on Michaela Reichmanna v minulosti často přinášel hodně zajímavé články ve smyslu podnětu k hlubšímu zamyšlení nad něčím z (nejen) fotografie. Popravdě ale v jisté době jsme získal posit, že zajímavot poněkud poklesla, přibylo "vycpávek" atd. O to víc mě potěšilo, že se v poslední době objevily hned dva články, které zase patří k té "dobré tradici LL".

První je článek Thoughts on Medium Format Cameras, jehož autorem je Mark Dubovoy. Autor se v něm zamýšlí nad významem digibacků pro středo a velkoformátové kamery. To by ale na opravdu výborný článek nestačilo, přínosné je právě to hlubší zamyšlení okolo - například úvodní zamyšlení nad tím, proč mohou leckdy teoreticky lepší fotopřístroje vést k horším snímkům velmi přesně sedí na situaci celé řady amatérských fotografů (vlastně nejen amatérských).  Zrovna tak rozbor kladů a záporů univerzálních a specializovaných přístrojů stojí za zamyšlení. A koneckonců ani ta ryze "technofaktická" část vysvětlující, proč si autor myslí, že je kvalita MF digibacků pořád hodně daleko před klasickými 35mm DSLR není bez zajímavosti. Plně doporučuji, ale je to nutno přečíst opravdu kompletně a brát to jako podnět k vlastnímu zamyšlení, není to žádný triviální článek ve stylu DigiNeffu :-)

Tohle ještě mnohem více platí na další článek od Alana Briota - Rethinking talent. Tohle už je vůbec velmi hutné zamyšlení, kde se autor vrací ke svým začátkům, studiu atd. V tomto případě nechci příliš komentovat, tohle si opravdu musí každý přečíst a promyslet sám.

Žádné komentáře: