pátek, srpna 27, 2010

Sprška novinek od Canonu

Canon včera zveřejnil pořádnou dávku novinek, zkusím to velmi stručně shrnout a uvést můj názor na jednotlivé položky... Asi nejmenším překvapením je nový EOS 60D. Není moc co dodat, tohle se dalo čekat a v tomto případě se daly odhadnout i specifikace. Tedy tělo (včetně AF a dalších funkcí "hardware") prakticky stejné jako u známého EOSu 50D, liší se hlavně použití výklopného displeje. Snímač 18mpix jako v 7D a 550D, přibyla funkce videa, zase podobná jako u již existujících přístrojů. To vše logicky musí stát něco mezi cenou 550D a 7D, tedy asi něco přes 25 tisíc. Zkrátka a dobře standardní inovace, která si ale jistě nějaké zájemce najde, pokles ceny proti 7D tu bude, naopak proti 550D by měl být mnohem lepší systém AF a do jisté míry i robustnost těla.
Naopak největší překvapení je pro mě "fisheye zoom" EF 8-15mm f/4 L. Jde o objektiv pro fullframe, při 8mm má charakter kruhového obrazu, při 15mm vykreslí celé pole. Popravdě tohle mě zaujalo velice, v poslední době jsem s rybími oky trochu laboroval a myslím si, že se dají využít docela dobře. Otázkou je ale cena, v tiskové zprávě se sice píše, že jde o náhradu existujícího rybího oka 15/2,8, ale obávám se, že to nebude náhrada za podobnou cenu. Nechme se překvapit, popravdě tak do 25k bych asi o koupi vážně přemýšlel, myslím si ale, že to bude o dost dražší, což již zajímavost sníží, přece jen to není sklo pro časté použití.
Mírným zklamáním je pro mě naopak telezoom EF 70-300mm f/4-5.6L IS. Objektiv sám o sobě je asi v pořádku, jenže si myslím, že tento rozsah už teď jde u Canonu řešit několika alternativami, daleko víc by mě potěšil zásadní upgrade starého 100-400 IS L.
Poslední skupina inovací je "upgrade" vlastně všech profi teleobjektivů (300/2,8, 400/2,8, 500/4 i 600/4) a obou telekonvertorů. Změny jsou klasické - lepší antireflexní vrstvy, vylepšení stabilizátoru. Kromě toho se ale podařilo snížit hmotnost a třeba u 400/2,8 to není zanedbatelné - 5370g dosud, 3850g nově. Nemyslím si, že se najde mnoho lidí, kteří budou nějak spěšně upgradovat svá současná skla, nicméně pro nové zájemce to může být docela zajímavý argument proč zvolit Canon.

Žádné komentáře: