úterý, února 28, 2006

Další víkendová várka zoologických zahrad

O víkendu jsem absolvoval ZOO Liberec a ZOO Děčín, galérie už jsou na webu. Příjemná relaxace a samozřejmě mi hlavně šlo o další sžívání se s 1D mark II N. Ono pokud si někdo myslí, že si prostě koupí drahý foťák a vše jde samo, tak je na značném omylu. S každou technikou se je nutno naučit a 1DIIN není výjimkou - sice už mám méně potíží s ovládáním, ale pořád mi dodatečně při prohlížení fotek dochází, v čem dělám chyby, kde jsem foťáku příliš věřil a kde jsem se mu do nastavení naopak zbytečně pletl, atd...

pátek, února 24, 2006

Recenze Nikon D200 na Dpreview

Na Dpreview už se objevila velmi očekávaná recenze D200, čtěte zde... Recenze bez námitek, opět velmi profesionálně provedená.
Složitější je ale hodnocení výsledků. D200 samozřejmě i u Phila obstál prakticky po všech stránkách obstála ve vybavení, provedení, atd. - k tomu není co dodat, lze jen souhlasit a Nikon chválit.
Jiná věc je ale obrazová kvalita a tady bych popravdě mluvil spíš o značném zklamání. Pozor, to nemyslím tak, že by D200 fotila špatně, to ani náhodou, splaskla ale bublina některých přehnaných očekávání. V první řadě je dobře natvrdo říct, že obrazové kvalitě EOSu 5D se D200 nemůže rovnat ani náhodou, tam tedy rozdíl vidím velmi výrazný. S ohledem na cenu to ale není žádné velké zklamání, jde právě jen o jisté splasknutí bubliny, šířené v různých forech.
Problém ale vidím ve srovnání s EOSem 20D. Tady se čekalo vedení D200, ale ono to moc neplatí. Jednak je D200 celkem jasně horší při ISO 800 a víc. Zadruhé (a to mne překvapilo víc) je rozdíl pramalý i při nižších ISO - D200 má sice větší rozlišení, ale obraz je prostě méně ostrý. Takže sice bych v obrazové kvalitě D200 uznal proti 20D vítězství, ale rozdíl je moc malý. Cekal bych podobný rozdíl, jako byl mezi EOSy 20D a 10D - sice taky žádná revoluce, ale celkem nebylo sporu o tom, že 20D je prakticky ve všech ohledech lepší. Mezi 20D a D200 to ale tak docela neplatí. Vnucuje se velmi zajímavá otázka, umí-li Canon udělat lepší snímač (pak je vše OK a není co řešit) anebo zda se začíná opravdu narážet na limity snímačů, současné optiky (či obojího). V druhém případě by to bylo hodně silným argumentem pro přechod na větší snímače (APS-H či fullframe) a to by tedy bylo pro Nikon velmi nepříjemné zjištění, Nikon totiž evidentně na DX formát vsadil a přechod na fullframe by byl pro hodně uživatelů velmi bolestivý.
No uvidíme, na závěry je ještě dost času a nemá cenu předjímat, každopádně ale test D200 námětem k zamyšlení je...

úterý, února 21, 2006

EOS 30D oficiálně

Informace jsou třeba zde.
Hodnocení je trochu sporné. Trochu zklamáním je, že zůstal původní snímač 8,2mpix. Není to sice až tak super důležité, nicméně se trochu čekalo, že bude Canon chtít "přebít" Nikon. Na druhé straně se nedá popřít, že 30D odstraňuje skoro všechny vady 20D, které mi opravdu vadily. Hlavně je větší buffer, potěší indikace ISO v hledáčku či větší LCD, úplně mimo mísu nejsou ani Picture styles. Výborná je i volba dvou rychlostí sériového snímání či pravé bodové měření.
Trochu mě ale zaráží, že se všude píše o 9ti bodovém AF, skoro to vypadá, že se pomocné body pro servo AF použité u 5D nekonají. To by byla z mého pohledu velká vada, tracking u 5D je prostě proti 20D o dost lepší...

Cynické shrnutí - s inovací jsem naprosto spokojen, neboť se mi nadále jeví moje rozhodnutí pro nákup EOS 1D mark II N jako optimální volba :-))))

pondělí, února 20, 2006

Seznamování s 1DIIN

Postupně se začínám sžívat se svým přerostlým mazlíkem. Výsledkem je třeba tato galérie ze ZOO Ústí nad Labem, ale o fotky tolik nejde, srovnávat má cenu stejně jen na papíře. Zajímavé jsou spíš celkové dojmy a tam musím říci, že začínám být dost spokojený. Přístroj je rychlý, AF systém je proti 20D o hodně rychlejší a přesnější, navzdory váze perfektně sedí v ruce. Vypadá to, že nakonec budu přeci jen spokojen :-)

pátek, února 17, 2006

Cestou do práce...

pondělí, února 13, 2006

Pro příznivce spekulací

Sice moc nechápu, proč tolik na internetu vzrušují diskuse o tom, co Canon (Nikon) uvede za měsíc za novinku, ale budiž. PMA2006 je na spadnutí a asi nejvíc se diskutuji o nástupci EOS 20D. Podle mě asi tak nejserióznější úvahu na toto téma najdete na webu Boba Atkinse.

neděle, února 05, 2006

Loučení?

Tak jsem si opět příjemně zafotil v ZOO Ohrada nedaleko od Hluboké nad Vltavou. Klid a pohoda, kterou třeba v ZOO Praha v neděli nezažijete.
Jen se mi vnucují takové nostalgické pocity - je dost možné, že to bylo moje poslední focení s EOSem 20D. No, uvidíme příští týden...

středa, února 01, 2006

Něco pro nejmenovaná individua z Fotoprůvodce

Když jsem tu před časem publikoval příklad vhodného dietního programu, tak jsem byl pomluven, že to není reportážně doladěné, neboť je snímek až moc pozdní. Tak jsem tentokrát udělal dvě fotky v odstupu, uvidíme, co se dozvím :-)
Ale jistě uznáte, že jsem anorexii zasadil další tvrdý úder....