neděle, září 03, 2006

My letci máme ocelové ptáky, aneb CIAF 2006

Tak mám za sebe sobotní celodenní focení na CIAFu. Zajímavé a v mnoha směrech poučné. V první řadě se opět potvrdilo, že můžeme mít sebedokonalejší techniku, ale stejně rozhoduje počasí a to popravdě řečeno tentokrát nebylo optimální. Zdánlivě krásné sluníčko, ale jakmile letoun vzlétl výše či dále, tak se ukázalo, že je v ovzduší dost nepříjemný opar, smog, či čertvíco - problém... Nicméně leccos se podařilo nafotit i tak.
Příjemné zjištění zato je fakt, že EOS1DIIN dokáže na jedno nabití 1700 fotek (a ještě furt fotí), na druhou baterku nedošlo. Toto samozřejmě využiji jen velmi výjimečně, ale je to příjemné vědět. Zato jsem zjistil, že i u tohoto foťáku se dá přeplnit buffer, ale naštěstí i to je výjimečné.
Taky se potvrdilo, že fotit jinak než do RAW je v těžších světelných podmínkách nesmysl.
Asi nejhorší práce je třídění a úprava, je mi z toho nanic a to jsem zatím řekněme v půlce předvýběru, ale s tím se nějak srovnám, ovšem i to je docela poučné, už teď mě to přivedlo na jeden dobrý nápad k zlepšení mého pracovního workflow. Každopádně ale v tomto mám o čem přemýšlet, na rovinu řečeno musím říct, že mé dosavadní postupy jsou fajn, ale na 1700 fotek z jedné akce už moc nestačí.
Taky se opět osvědčil malý Panasonic LX1 na statické snímky ze stojánek - při nízkém ISO naprosto akceptovatelná kvalita a člověk nemusí na velkém foťáku zbytečně prohazovat objektivy.
Zkrátka a dobře zajímavá akce...

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Co používáš na výběr a fotek? Ještě jsem nenarazil na nic co by mi opravdu vyhovovalo. Dobře se mi dělá třeba a Lightroomem ale ten je pro win nechutně pomalej a vadím mi import fotek. Bibble má pro změnu zase naprosto tragický (aspoň pro mě) uživatelský rozhraní a stejně jako C1 je na výběr fotek těžkopádná ...

fotozona řekl(a)...

Momentálně procházím prvovýběr většinou v XEE, ale to je MAC only. Ovšem na Applu to zobrazuje RAW rychleji než JPG - podpora RAW v jádře OS X je vidět.
Jinak na WIN Zoner, finální archivace iView Media Pro.

Anonymní řekl(a)...

No už aby byl dostupnej OS X i na obyč PC :-)
Zoner vyzkouším, ikdyž ani nevim proč ale nechce se mi do něj.

Stipek

fotozona řekl(a)...

No vidíš, pro mě je zas absence Zoneru pro MAC jedním z mála vážných argumentů pro Win... Fakt hodně podařený produkt.