úterý, září 05, 2006

CIAF obecně, tentokrát nefotograficky

Neuškodí komentář k programu a přehlídce obecně.
Organizace byla opět velmi profesionální, bez námitek, ale bohužel je patrné, že hustota provozu na Brně-Slatina narůstá natolik, že se stává organizace přehlídky v této lokalitě dost hraniční - průtahů bylo dost. Asi bude opravdu přesun z této lokality jinam nutný, ale není zcela jasné kam, zatím poslední informace mluví pořád o Brnu, ale Slatinu nahradí Tuřany.

Zlatým hřebem programu byla přirozeně skupina Frecce Tricolori, to je jasné, na této akci to prostě byla jiná liga. Byly ale i jiné zajímavosti - ze skupin se povedly polské Iskry, které ale asi už dost lidí kvůli průtahům nevidělo, o něco méně pak švédská skupina Team 60.
Hodně zajímavé bylo první plnohodnotné vystoupení našeho Gripenu - na pořízení těchto letounů jsou přirozeně různé názory, ale asi každý normální člověk bude souhlasit s názorem, že když už se za to dalo tolik peněz, tak by měli daňoví poplatníci požadovat, aby armáda tyto stroje opravdu zvládla a byla schopná užívat. Vystoupení jasně ukázalo, že vycvičenost šla určitě nahoru, což je dobře.
Z dalších výkonných stíhačů bylo podle mě nejlepší vystoupení EF-18 Hornet ze Španělska, lehce mě naopak zklamalo vystoupení F-16 amerického Viper Teamu. MIGy 29 byly ve stínu loňských Strižů, nicméně zejména maďarský pilot předvedl působivé demo, slovenský zaujal méně - asi by Slováci tu válku Maďarům vyhlašovat neměli :-)))))) I když na druhé straně se Slováci hodně dobře předvedli s vrtulníkem MI-24 Hind, to bych bez váhání vyhlásil za nejlepší vrtulníkovou ukázku dne. Pěkně se předvedla nová dvoumístná Alca z Vodochod - viz tato galérie.
Z civilních letadel byl jasnou jedničkou C27J Spartan - vidět dopravák dělat výkruty nemá obdoby. Perfektně ale létal i Z142CAF, modelářsky podnětné pak jistě bylo i představení nového Z143. Modelářsky nejinspirativnější objekt byl ale na stojánce - neskutečně zbarvený Pilatus Turbo Porter. Stojánky byly ostatně zajímavé obecně... No prostě k vidění toho bylo dost.
Fotky se postupně dodělávají, do textu tohoto komentáře budu průběžně přidělávat přímé odkazy do galérií, jejich celkový přehled (i z pár starších akcí) je zde.
Doufám, že CIAF přežije a bude k vidění i za rok, byť třeba už ne v Brně...

Žádné komentáře: