neděle, listopadu 04, 2012

OS X počítač bez Applu - díl 1.

Už dlouhou dobu užívám pro práci počítače Apple se systémem OS X. Slouží mi k plné spokojenosti, nicméně stejně jako řada jiných uživatelů jsem začal mírně narážet na jednu konkrétní díru v nabídce. Apple nabízí perfektní notebooky, dobře propracovaný kompaktní stolní Mac Mini, all-in-one iMac i nadupanou workstation MacPro. Jedna věc ale dlouhodobě v nabídce není - stolní počítač výkonově tak na úrovni iMacu, ale řešený jako samostatný stroj, tedy bez monitoru. Požadavek je celkem logický - není zas tak málo uživatelů, kteří chtějí používat nějaký specifický monitor, takže se jim iMac nehodí, nejsou ale přeci jen ochotni jít do ceny na Xeonech postavených MacPro...
Jedním z diskutovaných řešení je koncept HackIntoshe, tedy postavit si počítač z běžně dostupných komponentů a na něj pak nainstalovat jen nepatrně modifikovaný OS X. Nelze to označit za vysloveně nelegální a technicky možné to bez diskuse je, takže se tím leckdo zabývá. Jelikož u mne dozrály určité okolnosti, které mi pro podobný pokus minimalizovaly náklady, tak jsem se rozhodl to zkusit prakticky a udělat si vlastní názor. V tomto příspěvku bych napsal první dojmy, bude následovat díl jdoucí více do podrobna...

Stavbu je nejlépe začít na http://www.tonymacx86.com, kde se najde řada doporučených sestav, u kterých je ověřeno, že chipset, BIOS a další věci, jsou pro stavbu "Maca" použitelné. Sám jsem se pro první pokus odrazil od tohoto seznamu a pořídil následující věci:

Ostatní potřeby jsem měl doma - starší case pro miniITX desku se slušným zdrojem cca 150W, našel se i nějaký 160GB disk pro první pokusy a (důležité) USB flash drive 32GB, ze kterého se instaluje (stačí 8GB).
Ke stavbě počítače není co dodat, jde o běžné poskládání, které nemělo záludnosti. Tedy ono to bylo celkem zábavné, protože jsem u mého historického casu začal od pilky na železo a vrtačky, abych do něj slušně namontoval zdroj, určený někam jinam, ale to byl čistě můj problém, při koupi nového casu by vše šlo ihned :-)
Instalace MAC OS X je řešena celkem zajímavě. Z Apple AppStore si stáhnete instalačku OS X Mountain Lion (mám zakoupeno legálně pro "normální Apply", takže jsem si prostě uložil instalační soubor). Připojíme USB flash a utilitou UniBeast z výše uvedeného webu vygenerujeme intalační USB. Dá se říci, že na USB se nakopíruje nezměněná instalace OS X, pouze se přidá vlastní bootloader.  Poté proběhne vlastní instalace na postavený počítač (boot z USB snad není třeba vysvětlovat). Po instalaci se spustí další utilita jménem MultiBeast, kterou nejprve upravíme bootloader na harddisku podobně, jako před tím na USB, a poté případně doinstalujeme některé ovladače, například zvukové karty (dodané obvykle jako KEXT). No a to je vlastně vše - výsledkem bude funkční  "Mac", který se bude hlásit tak, jak si zvolíte, můj se hlásí jako MacPro...
První dojmy z funkce a testování (počítač jsem poměrně týral) jsou různorodé, seřadím to postupně...

Klady
  • Výsledek je nesporně funkční. Nenarazil jsem prozatím na žádné potíže se stabilitou při práci v žádné aplikaci.
  • Vzniklý stroj je velmi slušně výkonný, i v mé poměrně minimalistické sestavě výkon jasně předstihuje jak můj starší MacBook Pro s C2D procesorem, tak základní variantu nejnovější verze MacMini, velmi se blíží i dražší verzi MacMini.
  • Při použití vhodného case překonává jakýkoli Mac (snad s výjimkou MacPro, ale to je cenově někde jinde) v možnostech osazení disky, lze využít běžné ve velikosti 3,5 palce atd.
Diskutabilní vlastnosti
  • Nedělejte si úplné iluze o ceně. Jen za výše uvedené tři komponenty jsem dal skoro 8 tisíc korun,  po připočtení ceny disku a skříně bych se dostal na podobnou cenu, jako má základní model MacMini. Domácí "bastl" je sice výkonnější, s větší RAM, atd., ale pokud to opravdu nepotřebujete, tak rozdíl nezjistíte. A uvážíte-li lepší provedení, bezproblémovost, atd., tak by koupě originálu byla výhodná...
  • Chce to dost znalostí... Dovolím si říct, že mám nadstandardní kvalifikaci včetně řady certifikací jak ve světě PC, tak Apple, přesto mi ale nechodilo vše úplně napoprvé. Z mou praxí to bylo několik hodin práce, ale dovolím si tvrdit, že méně zkušení zájemce by se možná pěkně "vyzuřil".
Negativní vlastnosti
  • "Hackintosh" moc nezvládá sleep mode. Na mém kusu to prozatím nechodí vůbec, podle popisu to ale je obecný problém. U stolního počítače to lze přežít, ale klad to zkrátka není.
  • Proti MacMini je dost bídná externí konektivita - jen USB2 a 3, chybí jak Thunderbolt, tak Firewire. Toto asi nebude tolik vadit někomu, kdo by s Macem začínal, ale já mám například některé externí disky s FW a ty nepřipojím :-( Tohle ani tak není problém "Hackintoshe", ale běžných desek, tyto funkce se najdou i u PC, ale až u podstatně dražších a větších desek.
  • Nemusí chodit všechny možnosti desk, mě například jede jen Bluetooth, ale ne wifi (čekal jsem předem, bylo zmíněno na tonymac). Toto omezení mi zrovna nevadí, předpokládám komunikaci výhradně po kabelu, ale pro někoho to problém bude.
Celkově vzato jsem docela rád, že jsem se do tohoto pokusu pustil a myslím si, že pokusný "Hackintosh" zařadím do plného provozu. Příští týden ho doplním o definitivní harddisk (Seagate Barracuda 2TB) a další drobnosti (čtečka karet, přední USB porty). Poté doplním druhý díl článku, kam přidám i fotky (zatím je to dost "vrabčí hnízdo") a výstupy benchmarks (prozatím zkresleno slabším HDD).
Na druhé straně ale i přes tento pozitivní výsledek si nemyslím, že jsou mé postřehy jednoznačným argumentem pro následování. Myslím si, že v dost případech se tato konstrukce ani příliš nevyplatí finančně, prakticky vždy pak přinese více práce, o "pohodovosti" Apple se moc mluvit nedá. Nicméně pokud se požadavky trefíte do zmíněné mezery mezi MacMini a MacPro, tak může být podobné řešení přínosem...

2 komentáře:

Práce řekl(a)...

Několikrát jsem něco podobného taky zkoušel. Instalovat MAC os x do virtuálu, na ruzné počítače, ale nikdy mi systém nefungoval korektně, vždy chyběly ovladače, takže to bylo vždy řešení jenom tak napůl. Počítače od Apple není jenom super systém, ale také krásný, elegantní, funkční a nesmírně drahý hardware. Jednoduše, na Windows už se vrátit nemůžu :)

fotozona řekl(a)...

Mě to funguje opravdu dobře, brzy pustím druhý díl i s nějakými benchmarky a screnshoty. Ale podmínkou je to, co píšu v článku, tedy opravdu pečlivě vybraný hw, který se chipsetem maximálně kryje s "pravými Macy". A k tomu se neodhodnlá každý, já bych do toho taky asi normálně nešel, pokus nastal spíš shodou okolností, kdy jsem reálně riskoval jen cca 1800 korun, což byl rozdíl ceny "vybraných věcí" proti tomu, co bych kupoval tak jako tak a to mě zas tolik netrápilo...