úterý, února 14, 2012

Zajímavý DVB-T/DAB USB tuner

Na Aukru jsem zakoupil pro experimentování poměrně zajímavý tuner v provedení USB dongle. Že se v tomto provedení dělají tunery pro digitální TV vysílání v normě DVB ví každý, zajímavost tohoto "noname" výrobku je v tom, že podporuje i novou normu digitálního rozhlasu DAB, včetně novější verze DAB+ a to v pásmu L, kde se prozatím vysílá v ČR. To vše za necelých 400 korun včetně poštovného, tedy celkem směšná cena, kterou lze do prostého vyzkoušení DAB klidně investovat.
Nákup z Aukra proběhl v pohodě, instalace driveru také. Drobné problémy nastaly při instalaci dodaného softwaru, nakonec jsem to ale vyřešil.
Vlastní funkce byla pak již v pohodě, fungují jak běžné DVB-T multiplexy, tak rozhlasové kanály DAB, o jejichž vyzkoušení šlo především. Později hodlám dongle použít i s notebookem k testům pokrytí... Za ty peníze docela spokojenost, prodejce nabízí i nadále, takže zájemci o DAB mají možnost - v momentu psaní článku třeba zde. Pokud jste ještě nikdy neslyšeli o DAB, tak doporučuji www.teleko.cz .

Žádné komentáře: