středa, února 22, 2012

Hudba od Supraphon online

Netajím se nijak tím, že část hudby "nějak" stahuji z internetu. Nicméně narozdíl od různých "extrémistů" nemám problém ani s tím občas za něco zaplatit a různé legální služby testuji docela rád. Přirozeně nejvíce nákupů realizuji na iTunes Store, sleduji ale i české alternativy. Asi před 10ti dny jsem vyslověně vypěnil nad službou MusicJet, kde jsem neprošel ani registrací - totální paskvil :-( O to příjemněji mě překvapila další služba českého původu - eshop firmy Supraphon...
Supraphon Online nabízí online prodej hudby tohoto tradičního českého vydavatelství (měly by pod něj spadat i věci vydané v minulosti Pantonem). Nic více, nic méně - tohle docela oceňuji, pokud si služba na nic nehraje, tak bývá obvykle šance na slušné fungování :-)
Začal jsem od průzkumu nabídky a cen. A výsledky docela zajímavé  - desek českých interpretů docela dost, vše bez DRM a ve slušné kvalitě - MP3 320kBps anebo za příplatek dokonce bezztrátový FLAC. To mě zaujalo a ceny zajímavost jen potvrdily. Když vezmeme "aktuální hity", tak například album Baromantika od L. Dusilové se dá pořídit za 149 korun v MP3 anebo za 199 korun ve FLAC (MP3 dostanete také). Toto album se prodává i na iTunes Store, kde je cena 9 EUR, tedy cca 225 korun. AAC z iTunes je tak zhruba srovnatelné s nabízeným MP3 ze Supraphonu, které je ale docela výrazně levnější, FLAC by měl mít kvalitu lepší, ale i ten je o malinko levnější. Bod pro Supraphon...
Cena 149/199 se navíc týká jen "novinek", staré klasiky jsou ještě levnější, obvykle 99 korun za MP3 a 129 korun za FLAC. Celkem tedy spokojenost a rozhodl jsem se zkusit nákup (pro pokus jsem použil zmíněnou Baromantiku).
První příjemné překvapení byla (zejména po té idiocii MusicJetu) registrace. Ona totiž vlastně není nutná - jde se přihlásit i účtem Google nebo Facebook, volitelně si pak lze vytvořit i login klasický, postup vypadá rozumně. Přihlásil jsem se tedy účtem Google a zkusil nákup. Obsluha košíku dobrá, pak ale přeci jen jedna výtka - je sice nabízena platba kartou, ale bohužel systémem MoneyBrokers, což nehodlám akceptovat. Nakonec jsem se rozhodl pro platbu z eKonta Raifeissen bank - průběh v pohodě, potvrzení by teoreticky mělo být okamžité, ale tohle se úplně nepodařilo. Nicméně asi za 45 minut mi přišel mail, že je vše OK a lze stahovat. Vlastní stažení pak bylo v pohodě (stahoval jsem verzi MP3 i FLAC). V průběhu nákupu by byl tedy jasným vítězem iTunes Store, nicméně s ohledem na cenu bych byl nad drobnými výhradami k Supraphonu ochoten přimhouřit oči, není to žádná tragédie. Stažené soubory jsou v pořádku, nemám výhrady.

Celkově vzato mě eshop Supraphonu docela příjemně překvapil. Vytknout toho jde přirozeně spousta, například je dost problematické řazení alb v časové posloupnosti, kdy na první pohled není ze "socialistické" tvorby ke stažení skoro nic, jenže ono se pak ukáže, že jsou zařazeny podle data posledního vydání. Chybí i některé desky, které bych čekal - třeba od Ivana Mládka je v nabídce klasická deska "Dobrý den", ale na ni přímo navazující "Nashledanou" buhvíproč není.
Dále mi docela chybí možnost nakoupit album v MP3 a pak si dodatečně pořídit i FLAC jen za rozdíl ceny. Může to vypadat jako maličkost, ale shodou okolností už jsem narazil na případ, kdy bych to docela ocenil - album, kde by se člověk až po důkladnějším poslechu MP3 rozhodl, zda mu to stojí i za "více audiofilské" FLAC. Toto bych doporučil Supraphonu jako námět k zamyšlení.

Ale celkově vzato tohle všechno jsou věci snesitelné nebo ani nejde o výhrady, ale spíš o náměty na zlepšení. V podstatě jde o jednu z prvních českých služeb tohoto typu, u které mám pocit, že jde o seriózní prodej a ne spíše o skrytou sabotáž s cílem moci tvrdit "lidi stejně nenakupují" (jako třeba svého času i-legalne.cz). Takže proč ne, pokud chcete něco z české tvorby, může to být cesta (a navíc to může být zajímavé pro příznivce vážné hudby, ale to nechci hodnotit).

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Hledal jsem download I. Mládka "Na shledanou" a narazil na tento blog. Jak už bylo popsáno, Na shledanou nemají, ale jinak jsem si tam docela nahrabal a ponakupoval. Starší alba ve FLACu za 129 - bomba!. VISA Spořky proběhla bez problému, cca za minutu už sosám :) Díky za tip.
Jarek O.