pondělí, ledna 02, 2012

Focení iPhonem v "Holga stylu", díl 1 - LemeCam

O vánočních prázdninách chvíli nebylo co dělat a tak jsem si pohrál s iPhonem 4. Cílem bylo najít nějakou aplikaci, která by pořizovala snímky ve "zmrvené" kvalitě tvářící se jako Holga či jiné "lomohračky". Byla to docela zábavná náplň odpoledne, ale kupodivu je nalezení použitelné aplikace dost složité. Efekty jsou často přehnané, viz například připojené ukázky. Pravý snímek je prý "klasické Lomo" - no ani náhodou, jednak jde spíš o pokus o imitaci Holgy, ale hlavně je totálně přehnaný nárůst kontrastu (mám možnost porovnat se spoustou fotek z "pravé" Holgy). Levý snímek by byl z hlediska kontrastu, vinětace i sépiového tónování přijatelný, ale znehodnocuje ho přehnaná struktura papíru. Navíc je vidět, že zpracování fotky tímto způsobem není zcela triviální, zpracování docela dlouho trvá. Rychlé focení proto aplikace obvykle řeší tím, že si vytvoří malé náhledy "pro sebe" a do standardní "camera roll" se musí fotka v plném rozlišení "vyvolat", tedy exportovat. Ale budiž žít se s tím dá, pojďme se podívat na nějaké konkrétní příklady.

Jako první bych uvedl aplikaci LemeCam - viz http://itunes.apple.com/us/app/leme-camera/id409685366?mt=8 . Její primární výhoda je, že je zadarmo, takže lze experimentovat bez nejmenších úvah o smysluplnosti investice. Provedení je pro podobné programy dost klasické, viz obrázky... Aplikace imituje klasický vzhled přístroje. Lze vybrat typ přístroje, objektiv i rámeček - tyto volby vlastně definují následné efekty (v úvodu zmíněná "struktura papíru" patří k jednomu z objektivů). Výsledné snímky se pak objeví v jakési interní "roličce filmu", odkud je lze exportovat jako soubor, případně rovnou publikovat na FB či Twitter.
Funkčnost je slušná, vadí mi pouze to, že jsem nenalezl způsob exportovat v plném rozlišení všechny pořízené snímky najednou, jde to pouze po jednom. Navíc se mi zdá, že export pak má datum a čas exportu, nikoli pořízení snímku, což občas vadí. Efektů je spousta a jejich kvalita je přijatelná, horší je to občas s "vkusností", viz připomínky v úvodu, demonstrované fotky jsou právě z LemeCam. Nicméně několik použitelných kombinací se najde. Celkově bych asi LemeCam vyhlásil za vítěze cenové kategorie "free". Není to nějaké k.o. vítězství, najdou se i další alternativy, nicméně jasně lepší free aplikaci jsem nenašel. Příště se podíváme na asi nejuznávanější program z této oblasti Hipstamatic, ten ale už zadarmo není...

Žádné komentáře: