čtvrtek, dubna 29, 2010

Nové notebooky Apple

Před zhruba dvěma týdny uvedl Apple inovovanou řadu svých notebooků MacBook Pro. Jde o inovaci zajímavou z řady ohledů. V první řadě se dále prohloubil jeden z velkých kladů "jablečných notebooků", kterým je výdrž na baterii, aktuálně je to podle modelu 8-10 hodin (upozorňuji, že moje osobní zkušenosti s dosavadními modely udávané hodnoty dost potvrzují!). Pozor - jde opravdu o hodnoty základního typu notebooku, žádné fígle obvyklé z PC světa, kdy se napíše "až 9 hodin" a k tomu malým písmem něco jako "s přídavnou baterií xyz". Kromě toho mají tyto notebooky velice odolnou konstrukci - fotografové jistě ocení.
Příjemné na tom je, že reálně docela hodně klesly ceny. Nejmenší 13 palců model sice stojí pořád zaokrouhleně 1200 USD, jenže tato cena bude v praxi konečná, paměť je nyní v základy 4GB a zvětšil se i disk, takže bude notebook možno použít v této výbavě rovnou. Dosud to tak nebylo, základní model měl jen 2GB paměti a ani disk nebyl ideální, takže se musel buď koupit vybavenější model anebo vyměnit komponenty doma (nic složitého) - reálná úspora minimálně 200USD a ještě navíc povylezla frekvence CPU a je delší výdrž na baterii.
Ještě výraznější je to u modelu 15 palců - tam byl základní typ dosud dost ořezaný (jen sdílená grafika), teď je základní verze osazená plnohodnotnou grafikou, novým mnohem výkonnějším procesorem i5 a zvětšila se i RAM i disk - reálná úspora tak 400USD v absolutní hodnotě a výkon CPU i další parametry přitom vzrostly opravdu hodně.
U modelu 17 palců je cena zhruba stejná jako dosud, ale za ni podstatně větší výkon - lepší CPU i5, lepší grafika, delší výdrž.

Můj názor je jednoznačný - jde o opravdu velmi slušné notebooky, které jsou navíc ve své třídě cenově docela příznivé. Na první pohled se to může zdát proti klasice PC dražší, jenže jakmile začnete hledat notebook v dobrém provedení a dlouhou výdrží na baterii, tak se najednou nestačíte divit, do jaké cenové relace se dostáváte - to už opravdu ty "akční notebooky za supercenu" nejsou :-(
Více informací viz web Applu...

Žádné komentáře: