pondělí, prosince 15, 2008

Co mě zaujalo na trhu kolem fototechniky

Jak asi leckdo ví, dal jsem si od focení zhruba roční pauzu, po které se nyní vracím. Tato pauza mi možná nyní dává trochu nadhledu, kdy některé věci vidím s větším odstupem. V tomto příspěvku bych rád upozornil na několik věcí, které mě na trhu zaujaly. Řazeny jsou jak mě napadlo, nehledejte v tom žádné vyjádření významu.

Canon G10
Toto je zatím jediná vec z tohoto seznamu, kterou jsem opravdu zakoupil. Netvrdím, že jde o nějaký převrat, nicméně jde podle mě o jeden z prvních kompaktů (v ještě rozumné ceně), který je použitelný i pro serióznější práci. Velmi slušná ergonomie, dobrá obrazová kvalita při nízkých ISO snese srovnání s DSLR, to vše v hezkém a odolném těle. Není co dodat, o G10 už jsem tu něco psal a koupě asi litovat nebudu. Popis od výrobce je zde.

Panasonic G1
Reklamí název "zrcadlovka bez zrcadla" se mi moc nelíbí, nicméně koncepce víceméně kompaktního těla ve kterém se ale skrývá větší snímač a má možnost výměny objektivů je zajímavá a do budoucna může zamíchat trhem.  Kdyby nebyl na trhu Canon G10, tak bych možná o tomto Panasonicu dost uvažoval... Popis zde.

Canon EOS 5D mark II
Již před delší dobou mě diskuse o každé novince trochu omrzely, takže třeba 40D jsem nikde moc nekomentoval, 50D byla navíc lehce kontroverzní stejně jako mark III řady 1.
5DII se mnou ale docela zamával - výsledky z jeho fullframe čipu jsou poměrně fascinující jak z hlediska maximální kvality při malých ISO, tak i z hlediska udržení parametrů naopak při extrémních citlivostech. Podstatné ale na tom, že tato kvalita je za dosažitelnou cenu - 50-60 tisíc korun není nic nedosažitelného. Něco mi říká, že neodolám ani já :-) Více zde.

Sony A900 a obecně návrat Sony(Minolty)
Fullframe s vůbec nejvyšším rozlišením na trhu 24,5mpix momentálně patří firmě Sony. Nechci rozebírat jeho vlastnosti, mě osobně popravdě výsledky trochu zklamaly a zejména při vyšších ISO jsou prostě Canony 1Ds III a 5DII znatelně lepší, někdo naopak bude A900 fanaticky hájit.
Podle mě to ale není to podstatné - za zásadní pokládám samotný fakt, že po původní stagnaci po převzetí DSLR KonicaMinolta se Sony vzpamatovalo a najednou se Canon a Nikon musí možná víc než soupeření mezi sebou starat o třetího soupeře. Pro konkurenci na trhu je to dobré, na druhé straně ale pokud bude opravdu trvat propad trhů a projevy hospodářské krize, tak se může někdo dostat do značných potíží... Odkaz na A900 je zde.

Nové notebooky Apple MacBook ALU
Jak známo používal jsem pro fotografické účely na cestách malý notebook Apple Powerbook 12. Kupodivu ale minulý čas nesedí - tento notebook pořád mám, protože po odchodu Applu od PowerPC CPU se sice objevily velmi slušné náhrady s Intel procesory za skoro vše - ovšem právě s výjimkou Powerbooku 12. Tento nejmenší model z profesionální řady přímého nástupce nedostal, plastové Macbooky nebyly zcela ideální, profesionální Macbooky Pro zase byly moc velké, ultratenký Macbook Air je sice skvělý, ale dost specifický - přímá náhrada se prostě nekonala. Před nedávnem uvedené Macbooky v kovovém provedení to ale mění - ač jde formálně o amatérskou řadu, tak provedení je nyní skor stejné jako u vyšší řady, důležité je  posílení grafické karty, která je sice pořád integrovaná, ale podstatně silnější - pro mé účely je to asi to pravé. Tak či onak, jde o další produkt, kterému v roce 2009 nejspíš neodolám. Odkaz zde.

Žádné komentáře: