neděle, listopadu 26, 2006

Statistika nuda je, ale...

...občas je námětem k přemýšlení. Docela zajímavá je tato stránka z asi největší online galérie Flickr. Podle dat z EXIF ukazuje, které fotopřístroje jsou nejpoužívanější jejími uživateli.
Zajímavé...
Ani ne tak vítěz - první místo pro EOS Rebel XT (350D) neudiví i když dynamika jeho nárustu trochu ano. Druhý v pořadí i v dynamice růstu Nikon D50 ale už malinko ano - přístroj je zjevně velice úspěšný. Nikon D70 je naopak ve vedoucí pětce asi nevíc klesající - na začátku roku si stál skoro stejně jako 350D, nyní už je až čtvrtý, předstihl ho i Canon EOS20D, který lze označit za vítěze v řekněme střední třídě a drží si asi nejkonstantnější procento. Jako poslední v top 5 je stále starý známý EOS Digital Rebel (300D), zjevně se v době své slávy prodával a užíval opravdu mimořádně.

Nedá se říct, že by výsledky byly vyloženě překvapivé, ale přeci jen velká převaha 350D nad všemi ostatními mě trochu překvapila, v ČR by to asi bylo vyrovnanější. Bude zajímavé se k tomuto grafu vrátit tak za půl roku - pronikne nahoru D80 či D200, nebo EOS400D od Canonu?

Samozřejmě se nesmí podobná statistika přeceňovat, ale s ohledem na to, kolik miliónů fotek ve Flickru je bych ji za poměrně reprezentativní asi bral.

Žádné komentáře: