středa, září 28, 2005

Nikonisté, pozor!

Nikon avizuje možné problémy s D2H, D70 a N55, které bude řešit servisně. Info je na tomto odkazu, ověřte si, zda se vás to netýká...

úterý, září 27, 2005

Photolife už fakt nechápu...

Na titulní straně najdete krásnou aktualitu: Upozorňujeme naše zákazníky, že s okamžitou platností zastavujeme prodej datových bank všech značek. Důvodem jsou přibývající závady na těchto přístrojích, které jsou spojeny se ztrátou uložených dat, jejichž obnovení je ve většině případů nemožné, nebo velmi nákladné........ S tím by se samozřejně dalo v zásadě souhlasit, i když moje zkušenosti jsou trochu odlišné a asi bych se v první řadě zajímal o konkrétní typy a charakter problémů. Ale budiž, tento přístup prodejce dokážu pochopit a v jistém smyslu i respektovat. Fascinuje mě ale závěr, který je z toho vyvozený: ...V nejbližší době nahradíme tyto výrobky mobilními vypalovačkami CD a DVD disků.... No, super. O lecčem se dá polemizovat, ale o tom, že mobilní vypalovačky jsou z hlediska spolehlivosti daleko problémovější než HDD databanky asi jen těžko. Takže nahradíme problémovou technologii ještě problémovější? Ne, některé věci opravdu pochopit nedokážu. Originál informace je na titulní straně www.photorevue.cz.

pátek, září 23, 2005

EOS 5D prakticky

Na Luminous Landscape je opět zajímavý článek, který je přesně v tom duchu, který preferuji. Tedy žádné šílené testy (znáte krásný pojem testurbator?), ale praxe, nic jiného. Doporučuji přečíst, je to docela příjemné osvěžení po různých zmatených debatách ve fórech.

čtvrtek, září 22, 2005

Trendy prodeje DF za srpen

Za velmi podařený počin serveru fotografovani.cz pokládám práci s tvorbou statistik prodejů. Srpnové výsledky jsou opět zajímavé a minimálně v kategorii DSLR naznačují, že zdravý rozum ještě u zákazníků zcela nezmizel. V srpnu se totiž na první místo dostal Nikon D70 - ač do Nikonu rád ryju, tak to pokládám za naprosto logické, šlo v podstatě o výprodej za velmi rozumnou cenu a všem kupujícím bylo jasné, že už nebude (potvrdilo se, už není) a jeho nepříliš zdokonalený nástupce D70s je podstatně dražší. D70 byl v srpnu dokonce levnější i než nový lowend D50. Teď je ovšem otázkou, co udělá Nikon s cenami po skončení D70... Jinak žádné překvapení, druhý EOS 350D, trochu mě snad ještě překvapilo třetí místo D70s, Olympus E300 i přes nadále velmi zajímavou cenu trochu zapadl.

neděle, září 18, 2005

Opět vydařený Open AIR na Jemčině

Tak mám za sebou další ročník Paladixem pořádané akce Open Air (viz zde). Nějak není co dodat - neustále opakuji, že jedinou smysluplnou cestou k získání informací, které mají opravdu nějakou hodnotu, je praktické setkání s lidmi, u kterých můžeme vidět skutečné výsledky. Řeči ve fóru nic neřeší, posezení nad reálnými fotkami je o něčem úplně jiném. Tohle platí celkem obecně, konkrétně u Open Air je ale mimořádným kladem její nekomerčnost a jistá živelnost. Důležitá je i galérie, kde každý musí vystavit sérii svých fotek, takže skutečně každý musí s kůží na trh. Třeba workshopy pořádané www.fotoaparat.cz (třeba focení ptáků v Chomutově) jsou skvělé, sám jsem se velmi rád zúčastnil již tří, ale přeci jen jsou relativně řízené monotématické, nedojde tam k tam velké výměně obecných zkušeností. Jiné akce zase měly opět klady a zápory, ale zkrátka a dobře mi stále připadá OA jako zcela unikátní. Navíc soukromě řečeno, unikátní je i to, kolik za Open Air zaplatíte... Doufejme, že bude tradice zachována.

Asi první recenze Sony R1

Je na této adrese. Stručně řečeno, pokud není předprodukční vzorek nějak totálně zpatlaný, tak je celkem jasné, že se revoluce nekoná. Zajímavý je zejména katastrofální šum při ISO 1600 a 3200. S ohledem na to, že Sony snímač udělat umí (viz třeba Nikon D2HS a patrně i spolupráce na D2X), tak mám jediné vysvětlení - asi čipu nedělá úplně dobře trvalý provoz nutný pro hledáček. Nevím, ale zatím je to takové nějaké sporné...

pondělí, září 12, 2005

CIAF 2005 z krku

V sobotu jsem absolvoval významnou leteckou show v Brně. Akce perfektně zorganizovaná, bohužel programu by se dalo leccos vytknout. Počasí taky nic moc, ale za to organizátor nemůže. Fotograficky to byl poměrně masakr - cca 1200 fotek, pak celou noc konverze z RAW a dlouhý výběr. Nakonec ale něco celkem vyšlo. Ukázky zatím ve dvou albech - obecné letové ukázky a pak jedno album speciálně na MIG29 "Striži". Po vyvolání filmů přibyde ještě album fotek ze statických ukázek. Celkově to beru jako dost poučnou akci...

čtvrtek, září 08, 2005

Zajímavá novinka od Sony

Firma Sony opět pořádně překvapila, tentokrát se překvapení jmenuje Sony Cyber-shot DSC-R1. Jde o úplně novou kategorii - přístroj s elektronickým hledáčkem (EVF), napevno vestavěným objektivem, ovšem s velkým snímačem ve formátu APS o rozlišení 10,8mpix. Snímač je jen nepatrně menší než u Canonu a Nikonu (21.5 x 14.4 mm). Přístroj jistě přinese vášnivé debaty v různých fórech, já si prozatím komentář odpustím, pouze uvádím link. Jeden komentář se mi ale přeci jen vnucuje - nebude nakonec tento přístroj příčinou neustálého odkládání nástupce Nikonu D100? Nikon se Sony na vývoji snímačů spolupracuje delší dobu, není to nakonec tak, že Sony trochu pustila Nikon k vodě a pracuje na vlastních produktech? Pouhá spekulace, ale nedivil bych se, kdyby na ní něco bylo.