úterý, listopadu 22, 2005

Recenze na EOS 5D na Dpreview

Na http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5d/ je již asi 10 dní velmi obsáhlá recenze na fullframe EOS 5D. Extrémně zajímavé čtení, leč nemohu se zbavit jistých rozpaků jak nad recenzí, tak nad komentáři k ní různě po netu.
Přímo v recenzi mi asi nejvíc vadí formulace "need good lens" v závěrečném shrnutí. Proboha, tady jsme přeci v nejvyšší třídě, tak jaké jiné než špičkové objektivy by se měly užívat? Navíc to vzbuzuje v řadě komentářů (třeba na Bsvetlu) dojem, že se menším APS-C snímačem ušetří, ale zkuste dát na Nikon D2X nějaký šmejd... Ono se dalo ušetřit ještě tak někde u 10D, kde jsem sám užíval po přechodnou dobu levný Soligor 19-35, který po oříznutí rohů nebyl ani trochu špatný, s narůstajícím rozlišením je to ale stále větší problém. V třídě 12mpix a více se prostě na optice už ušetřit nedá na žádném čipu!

Jinak se nemohu vyhnout poznámce, že srovnání obrazové kvality mezi 5D a Nikonem D2X je pro Nikon dost tristní. Nechci vyvolávat flamewar, ale prostě co vidím, to napíšu... V reálu to samozřejmě je trochu složitější - je třeba brát do úvahy, že třeba při focení zvířat bude D2X v řadě případů, kdy se nedostanu dost blízko ve výhodě, v jiných situacích se zas spíše zvýší náskok 5D (třeba při vyšších ISO). Každopádně si ale stojím za názorem, že z hlediska absolutní obrazové kvality patří EOSu 5D momentálně druhé místo za podstatně dražším EOSem 1DSmkII.

Koupit či nekoupit? V první řadě si každý musí posoudit, co vlastně fotí a s jakými nároky. V řadě situací například není extrémní obrazová kvalita nutná a jsou rozhodující jiné věci jako třeba rychlost, pak je lepší volbou EOS 1DmkII, Nikon D2X či dokonce levnější EOS20D a nově i Nikon D200. Roli samozřejmě hraje i cena, určitě ne každý si může dovolit dát za foťák cca 95 tisíc a je faktem, že EOS20D za méně než polovinu a brzy i D200 za cca 2/3 ceny není z hlediska výsledné kvality až tak moc pozadu. Nelze ale popřít, že tu nárůst kvality proti 20D je a jsem si prakticky jistý, že z hlediska absolutní obrazové kvality nebude moc velkou konkurencí ani D200. To samozřejmě ale vadit nemusí...

Můj osobní závěr je ale spíše ano a po novém roce pořízení 5D velmi seriózně zvážím. S trochou štěstí by cena mohla po opadnutí vánočního šílenství ještě trochu klesnout...

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Tome, stim co ty fotis, nebyl by pro tebe lepsi 1D Mark II N?
Stipek

fotozona řekl(a)...

Je to jedna s alternativ, druhá je 1DSmkII :-)
Ne vážně - já toho fotím víc než jen zvířata a myslím, že FF využiju. Navíc bych si chtěl nechat i 20D a mít dvě těla (pokud to utáhnu finančně).