středa, listopadu 23, 2005

Ještě k 5D - zamyšlení nad přesností informací

Ve zmíněné recenzi EOSu 5D se Phil mimo jiné podíval na vinětaci a pečlivě vše proměřil. Jeho srovnání mezi 5D a 20D se mi sice zdá metodicky ne zcela ideální - ono je hezké, že mám se zoomem 24-70 při 24mm v jednom případě vinětaci 15% a v druhém 40%, ale podle mě by se mělo srovnávat ekvivalentní ohnisko a zjistili bychom, že když se na EOS20D dá objektiv 15mm, tak se najednou poměr dost srovná. Ale pořád na Dpreview najdeme řadu exaktních údajůi pro jiná ohniska a i celý závěr je střízlivý - viz zde. Takže lze recenzi brát kladně.

Ale podívejme se na komentář na Bsvetlu - najednou z celého komentáře zbylo z kontextu vytržené tvrzení: "Hodně je to znát na vinětaci, kde s tímtéž objektivem při otevřené cloně 20D vykazuje vinětaci lehce přes 10 %, zatímco 5D téměř 40 %.".
To už je ale opravdu zavádějící nepřesnost! Jedovatě si rýpnu, že by si autor tohoto blogu měl dát pozor o to více, že v jiném článku se pouští do dost ostré kritiky testů v Digifotu, chce to ale mít zameteno před svým prahem.

Ale pozor, Bsvetlo je i přes tuto kritiku ještě pořád velmi slušný site! Takže vyjádření je sice vytržené z kontextu, ale aspoň jsou tam poctivě udány přesné odkazy na originální zdroj atd.
Pokud ale přejdete do diskusních fór, tak je to ještě horší, tam už najdete běžně výkřiky typu "podle testů 5D vinětuje a je to průser" a podobné. A ke všemu zlému podobné hovadiny často dokáže někdo psát zdánlivě velmi autoritativně a vypadá to seriózně.
Takže pozor, neberte nic doslova a vždy se snažte dobrat originálního zdroje!!

Žádné komentáře: