pátek, února 12, 2010

Aperture 3 první praktické dojmy

Stručně řečeno, je to zajímavé a slibné :-)

Asi prvním kladem pro mě je schopnost korektně načíst metadata z XMP - předchozí verze to neuměla a mimo jiné to umožňuje celkem snadno načíst fotky s popisky vytvořenými v Lightroomu.
GUI a úpravy jsou taky zajímavé, subjektivně to má proti LR opravdu o hodně lepší retušovací razítko, z hlediska organizace dat pak asi lepší "stacks" atd.
Organizace dat je trochu na diskusi - na jednu stranu mi přijde z hlediska popisků a klíčových slov Lightroom pořád tak nějak pružnější při práci nad jedním katalogem, Aperture 3 má ale naopak asi promyšlenější možnosti pro kombinaci více katalogů, například i s možností synchronizace částí - fotograf může mít hlavní databázi na domácím stroji a na notebook si vytáhnout část, po návratu se data budou synchronizovat.
Kladem proti LR je pak i podpora souborů videa a možnost jejich použití do prezentací ve videopodobě.

Samozřejmě se ale najdou i nedostatky - prozatím uživatelé reportují občasné pády, navíc je odezva prý o něco pomalejší než u starší Aperture 2. Mě při mých testech zatím Aperture nespadla, ale vyloučit se to nedá, každopádně ale lze různé patche čekat.

Žádné komentáře: