sobota, ledna 06, 2007

Podivné čtení u Kena Rockwella

Nějak nevím, jak to označit, zda za zajímavé, "zajímavé", či dokonce zda použít nějaký ostřejší výraz, tak zůstaňme u slova "podivné" či "zvláštní". O co jde - Ken Rockwell provozuje již dlouho poměrně zajímavý web, s řadou informací zejména (ale nejen) pro Nikonisty. Dotyčného jsem sice pokládal za tak trochu Nikon fanatika a daly by se najít krásné příklady myšlenkových přemetů, kdy třeba u synchronizace blesku u D70 přesvědčivě vysvětlil, jak to má Nikon geniálně a Canon blbě, aby po nástupu D200, která je v řešení blesku Canonu dost podobná, s klidem vychválil pro změnu ji (a rozhodně to nebyl jediný příklad), nicméně se u něj některé velice dobré články našly, tak proč ne.
Jenže teď se to nějak zamotalo... Ken si totiž v listopadu 2006 koupil EOS5D a připadá mi, že jeho články začínají hraničit se schizofrenií (tohle myslím doslova). Na jedné stvořil srovnání Canonu a Nikonu (dokonce víc než jedno), které je ale opravdu blábol, nemohu použít mírnější označení. V podstatě se dočteme, že EOS neumí měřit expozici, ostřit, nedá se ovládat, atd. Nevím jak to komentovat - v praxi samozřejmě Canon člověk namíří, stiskne a je to, ve vyvážení barev je výsledek dokonce vesměs lepší než u Nikonu, ostatní tak plus mínus stejné - opravdu by mě zajímalo, jestli Ken to co píše myslí vážně anebo jen provokuje. Na druhé straně se ale člověk jen těžko může zbavit dojmu, že z obrazové kvality 5D je Ken až tak trochu v depresi a jeho klady uznává - v některých jeho fotkách je srovnání pro Nikon až tristní. Nevím, skoro mi to opravdu přijde jako rozpolcení osobnosti, kdy se snaží kritikou všeho možného zakrýt to, co se mu nehodí to konceptu, ale nemůže to přehlížet. Jsem docela zvědavý, jak se budou články na tomto zajímavém webu vyvíjet dále - zatím je to takové zvláštní, opravdu zvláštní...
Navíc se ale mohou objevit i opravdu zajímavé postřehy - mimořádně mě třeba zaujalo porovnání objektivu Canon 14mm s rybím okem Canon 15mm. Nikdy bych nečekal, jak dobrý výsledek bude z fisheye po srovnání perspektivy v software (DXOptics) a že bude v podstatě dost konkurenceschopný s 3x dražším 14mm L. Nevybavuji si, že bych podobný experiment už viděl - tady to může být právě díky dlouholeté praxi Kena s Nikonem, který ke svému rybímu oku pro APS-C nabízí podporu opravy perspektivy přímo ve svém sw, tak asi Kena napadlo zcela auomaticky to zkusit i s Canonem. A hele - ono to opravdu funguje i tady... Každopádně to stojí za sledování - web Kena Rockwella může sklouznout jak k vyloženě chaotickému rozpolcenému čtení, zrovna tak ale může postupně naopak získat hodně na zajímavosti pro Canonisty i Nikonisty bez rozdílu!

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

V podstatě se dočteme, že EOS neumí měřit expozici, ostřit, nedá se ovládat, atd.

Zrovna pisu na paladix o prechodu z F5 na 5D a i kdyz bych nebyl az tak negativni - tak tohle jsou presna ta slaba mista, na ktera jsem narazil i ja. Jeste bych pridal AF :-)

PCHe

fotozona řekl(a)...

Víš co Petře, přečti si to u Kena doslova - on to fakt přehání do absurdity... Fakt je, že s měřením v běžném multisector režimu jsem u 5/10/20D v podstatě nikdy nepotřeboval korekce - na tom se prostě moc okecat nedá. Ano, může být, že procentuálně bude měření u 5D dobře v 90% a třeba u D200 v 97% - ale podat to jako totální klad???

S tím AF - no, já teda AF u nižší řady Canonu moc nechválím, to se o mě ví, a není náhodou, že jsem šel do 1DIIN, ale docela zajímavé teď v Kostarice bylo, že na letící kolibříky se AF u 5/20/30D, které měli kluci, chytalo docela citelně líp než AF u topmodelu Nikonu D2X... Nechci to nějak generalizovat, důvodů může být spousta, každopádně je to ale trochu varování před jednoduchými úsudky. A jestliže Ken idealizuje nejen AF v D200, ale i dost ořezaný u D40/50, tak je v jeho příspěvcích fakt něco divné :-(((

Anonymní řekl(a)...

Ja jsem ty originalni clanky necetl (a v podstate ani tenhle web nesleduju).

A nez publikuju ten svuj, tak to asi ani neudelam - chci aby to byla moje zkusenost a nechci se vuci necemu vymezovat.

Jenom me pobavilo, jak se to seslo :-)

BTW pracovni verze toho meho clanku je v RS, tak muzes nakouknout, jak to mam pojate.

PCHe

Anonymní řekl(a)...

Keď som prechádzal z analógu, mal som "čistý stôl" lebo som mal Minoltu XD7 s ktorou som bol viac ako spokojný, tá mala ešte MD bajonet, takže staré príslušenstvo na digitálne telo nevyužiteľné.
Tak som si vyskúšal Nikon aj Canon a žiaľ som sa vtedy rozhodol pre Nikon. Bola to chyba, teraz už viem, nechal som sa asi zlákať Nikonovskou "víťaznou" históriou a jeho super ergonómiou. Potom som to oľutoval, keď som ani s najlepšími zoomami od Nikonu (2,8/17-55 a 2,8/80-200) nespravil ani tak ostrú fotku ako na Canone s podstatne lacnejším objektívom! Najprv som podozrieval objektívy a potom som zistil že problém je v tele/spracovaní.
Tak som prešiel na Canon, mám 3 objektívy a som viac ako spokojný! Dobré rozhodnutie!

Kena Rockwella som sledoval ešte za mojej "Nikoňáckej éry", síce mi lichotilo že Nikon tak chváli, ale postupne som zistil že je blázon! Doslova! Je fakt že jeho web je plný doslova vzácnych a vynikajúcich informácií, ale žiaľ, prirovnal by som to k bulváru - niečo pravdy, kopec nezmyslov - človek musí vedieť selektovať, čo je pri čítaní recenzií blbé - človek preto číta recenziu lebo výrobok nepozná, o to je to ťažšie...
Ja by som spomenul jeden prípad kde pri porovnaní asi najlepšieho štandardného zoomu v nikonovej histórii (2,8/17-55) a viac ako podpriemerného kiťáku (18-55) hovorí že treba kúpiť kiťák lebo kreslí podobne dobre (!!!) a je rádovo lacnejší. Len za tento výrok by ho podľa mňa mali zavrieť na uzavreté oddelenie s dobrým psychiatrom :-)
Ale zasa musím povedať že ma príjemne prekvapil keď vyskúšal Canon a priznal jeho kvality. To je dobre že nie je zadubený a má aspoň zbytky objektivity.
Myslím že nie je hlupák, ale je extrémista, to považujem za jeho najväčšiu chybu...