úterý, ledna 10, 2006

Keynote na Macworldu z hlediska fotografa

Tak máme za sebou Jobsovu keynote. Nemá cenu ji komentovat do detailu, patřičné servery a fóra budou bzučet ještě za týden :-)))

Takže jen to, co se týká fotografů či mě osobně.

Nejprve software. Aperture je již známá, zajímavé ale jsou některé inovace v balíku iLife 06. Mělo by být lepší iPhoto, ale jsem skeptik z hlediska náročnějších uživatelů. Zajímavé jsou ale širší možnosti "photocastu", tedy publikování fotek s využitím RSS a dalších věcí, s tím se na netu jistě budeme setkávat více. Jinak ale nic převratného.

Co se týče přechodu na CPU Intel, tak bych to popsal slovy "všechno je (trochu) jinak". Všichni brali jako hotovou věc, že bude na Intel jako první předělán Mac Mini a nejspíš i iBook, ale ono ne - první Intel Mac je iMac (integrovaný do LCD panelu). Tohle je dost zajímavé, o iMacu G5 jsem lehce uvažoval již před tím a přechod na Intel to jen posiluje. iMac je věc, která je pro fotografa s mým zaměřením téměř ideální. K tomu velmi rozumná cena od 1300USD... Viz zde.

O něco hůře dopadly notebooky - uveden je nový MacBook Pro s dualcore CPU, vyloženě nadupaný s širokoúhlý displejem 15,4''. Pěkné, ale přijde mi to na plnohodnotnou práci s fotkami dost malé, na tahání do terénu moc zas velké, ideální spíš na video díky podstatně výkonnějšímu CPU. Zajímavé je i to, že specifikace naprosto mlčí o výdrži na baterie, což je třeba pro mě skoro nejdůležitější. Ale každopádně to asi hodně lidí zaujme a další modely se dají očekávat. Celkově jde bez debaty o zajímavou inovaci a asi se máme na co těšit...

Jinak poměrně hezký souhrn je na serveru Můjmac.

Žádné komentáře: